Storbritanniens Rwandaplan har nu godkänts i parlamentet – nu anhålls immigranter

Storbritannien vill skicka asylsökande som kommit in i landet olagligt till Rwanda. Stöd för liknande planer har uttryckts från flera håll inom EU.

Efter en tvåårig process har Storbritanniens Rwandaplan godkänts i parlamentet.

Planen innebär att permanent skicka asylsökande som kommit in i landet olagligt till Rwanda.

Storbritannien har också redan betalat nästan 300 miljoner amerikanska dollar åt Rwandas regering för att de skulle ta emot asylsökande.

Lagen som godkändes har kritiserats för att ha för många motstridigheter. Kritiker tror inte att planen kommer att märkvärdigt begränsa mängden asylsökande, vilket är Storbritanniens mål.

Bland folket i Storbritannien är stödet för planen väldigt delat och det är oklart om regeringen faktiskt kommer att lyckas ta planen i bruk.

Asylsökande som skickas till Rwanda skulle inte ha möjlighet att ansöka om asyl i Storbritannien igen, utan de skulle vara tvungna att ansöka om asyl i Rwanda. 

Migranter anhållna i väntan på förvisning

Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak sa tidigare på en presskonferens att landet är redo att börja skicka asylsökande till Rwanda inom några månader.

Nu har Brittiska myndigheter börjat anhålla asylsökande som olagligt vistas i landet i förberedelse för att skicka iväg dem till Rwanda inom nio till elva veckor.

Storbritanniens inrikesministerium har publicerat bilder på myndigheter som sätter en man i transportbil och leder en annan man ut ur sitt hus med handklovar på. 

“Våra myndigheter arbetar för att snabbt kunna anhålla alla som inte har någon rätt att vara här så att flygplanen kan lyfta”, säger inrikesminister James Cleverley i ett utlåtande. 

Premiärminister Rishi Sunak väntas utlysa val innan årets slut där invandring troligtvis är en av de största frågorna. Sunak vill skicka i väg de första flygen med asylsökande till Rwanda i juli, rapporterar Reuters.

Har fått nej av högsta domstolen

Högsta domstolen i Storbritannien godkände inte Rwandaplanen i november 2023. Den ansåg att planen bryter mot den europeiska människorättskonventionen, som Storbritannien har skrivit under. 

Högsta domstolen ansåg inte att Rwanda kunde räknas som ett säkert land, vilket är ett av kraven inom brittisk lagstiftning som ursprungligen stoppade planen.

Flygplatsen i Kigali, Rwanda.
Asylsökande skulle skickas från Storbritannien till Rwanda i chartrade plan. Bild: Abhishek Singh/Wikimedia Commons, CC BY-SA 2.0

Andra EU-länder också intresserade

Andra länder inom Europeiska unionen har visat intresse för att ta i kraft en liknande plan för att skicka asylsökande till ett tredje land, fast Storbritanniens Rwandaplan har klassats som olaglig av Europeiska människorättsdomstolen.

Europeiska unionens största parti European People’s Party (EPP) har förespråkat denna plan. EPP är ett liberalkonservativt parti inom EU med flera nationella medlemspartier, bland annat Finlands Kristdemokraterna och Samlingspartiet. EU- Kommissionens ordförande Ursula von der Leyen är också medlem i EPP.

Kritik mot både Italiens Albanienplan och EPP:s diskussioner om liknande planer har ändå hörts från olika håll inom EU. Även om flera länder, bland annat Danmark, Österrike och Finland uttryckt intresse för att följa i Storbritanniens spår.

Italiens högerextrema regering, ledd av premiärminister Giorga Meloni, har skrivit ett liknande avtal som låter dem skicka asylsökande till Albanien, där deras asylansökan sedan bearbetas. von der Leyen har uttryckt stöd för planen. 

Bland annat Stephanie Pope från den Oxfordbaserade välgörenhetsorganisationen Oxfam har kritiserat planerna. Hon säger till nyhetsbyrån AFP att EU bara försöker ”skyffla över ansvaret på icke-medlemsländer”.

Källor: AFP, BBC, NPR, Svenska Yle, Reuters

Senaste nytt