Den globala pressfriheten hotad – också Finland sjunker i global ranking

Pressfriheten är sämre än någonsin världen över. Det visar pressfrihetsindexet som Reportrar utan gränser (RSF) årligen gör. I år klassas situationen som god i endast åtta länder globalt, medan situationen i 28 länder är mycket allvarlig. Även Finland har sjunkit i rankingen – från nummer två till nummer fem.

A low shot of reporters sitting with their notebooks out.
Pressfriheten är hotad i fler länder än någonsin under de 20 år som Reportrar utan gränser gjort sin rapport. Bild: Unsplash

– Finland har klarat sig bra när det gäller lagstiftningen och journalisters säkerhet. Det vi ligger lite efter i är den ekonomiska grunden som våra medier står på, säger Yrsa Grüne-Luoma, ordförande för Reportrar utan gränser i Finland.

 

En bild på Yrsa Grüne-Luoma där hon ler stort mot kameran.
Yrsa Grüne-Luoma är ordförande för Reportrar utan gränser i Finland och intresserar sig för förändringen som skett inom pressfriheten. Bild: Privat

Pressfrihetsindexet mäter årligen situationen i 180 av världens länder. I år utgår indexet från en definition som betonar journalisters möjlighet att distribuera nyheter de själv väljer ut utan utomstående ekonomisk, juridisk eller social inblandning och utan att hotas fysiskt eller psykologiskt. Årets index har gjorts med nya kriterier, vilket betyder att resultaten inte går att jämföra direkt.

– En bidragande orsak till att Finland fallit i rankingen kan ha varit åtalet mot tre journalister från Helsingin Sanomat, säger Grüne-Luoma.

Grüne-Luoma anser att ett av de största hoten mot pressfriheten globalt är en tendens att komma med mycket starka påståenden som ofta saknar grund. Hon ser också en möjlig problemsituation i och med att Elon Musk nyligen köpt upp Twitter.

“Det här är en påminnelse om att värna om det fria ordet.”

Framväxten av opinionsmedier som Fox News har ökat informationsklyftorna globalt och de digitala medieplattformarna gör det lätt att sprida desinformation. Också krigspropaganda har orsakat att både Ukraina och Ryssland sjunkit i rankingen.

– Det är ju allmänt känt att ryska, fria medier inte har någon möjlighet att verka i Ryssland för tillfället. Men det man borde satsa på är att stödja de journalister som lämnat Ryssland och försöker rapportera sanningen för sin målgrupp, säger Grüne-Luoma.

De länder där situationen är som värst är Nordkorea, Eritrea, Iran, Turkmenistan, Myanmar, Kina, Vietnam, Kuba, Irak och Syrien. Topp-tre i listan är Norge, Danmark och Sverige.

– Gruppen på toppen har blivit mindre, från 12 ifjol till åtta i år. Finland är ännu på toppen men det här är en påminnelse om att värna om det fria ordet, säger Grüne-Luoma.