Enkla knep kan liva upp vardagsmaten – tiktokaren Ella Wehkalampi ger sina bästa tips

Vad gör en restaurangupplevelse bra? Hur ser utbudet ut i Helsingfors? Hur kan man skapa restaurangkänsla hemma vid middagsbordet? Smocka frågade Tiktokprofilen Ella Wehkalampi.

I hjärtat av Berghäll i Helsingfors bor Ella Wehkalampi, 27, som jobbar med sociala medier. Hon tipsar sina följare om allt från restauranger och matlagning till livsstil. Hon gör också recensioner. Hon började med det när hon bodde i Tallinn och har fortsatt sedan hon flyttade till Helsingfors.

– Jag började samla på en lista med olika restauranger i Helsingfors, gick dit för att filma och lade ut det. Folk tyckte om det, säger Wehkalampi.

Senare började hon tipsa sina följare om olika matrecept och smink. Tack vare jobbet har hon fått nya vänner. Andra som jobbar med sociala medier är kollegor, säger hon.

– Tiden jag tillbringar på sociala medier känns som arbete.

Hemmamat kan vara enkel, billig och lyxig

Med till exempel en fin dukning, färska örter och såser kan man lyfta en vardagsmåltid till en ny nivå, tipsar Wehkalampi. 

– Om man lagar makaronilåda kan man kanske använda en lite finare ost.

Ella Wehkalampi
Vardagsmat kan lätt lyxas till med de rätta råvarorna. Bild: Amos Ilonen

Att skapa en restaurangkänsla hemma kan även sätta guldkant på vardagen.

–  Man kan ha fina tallrikar och glas. På vintern kan man kanske tända några ljus så blir det trevligt. 

Men man ska börja med att städa, säger Wehkalampi.

Vad gäller maten säger hon att örter och ett bra salt kan göra stor skillnad – därför lönar det sig alltid att ha det hemma. Såser kan också göra underverk för en annars tråkig maträtt.

– Med hoisinsås och jordnötssmör kan man alltid göra en dipp. Och sojasås.

Har du tips till ett gäng studenterande som vill laga en billig och enkel middag tillsammans?

– Jag gillar att laga pizza hemma. Det är lätt och relativt billigt att laga. Jag har också delat ett jättebra recept på äkta mexikanska tacos. 

Om man är flera lönar det sig att dela upp inköpslistan. 

– Någon hämtar vinflaskan, någon hämtar något annat. “Sharing is caring and the key”, säger Wehkalampi.

Helsingfors restaurangutbud okej – men kan förbättras på vissa punkter

Finländare tänker ofta att man enbart kan gå på restaurang vid speciella tillfällen, säger Wehkalampi. Hon skulle gärna se mer spontanitet i den finländska restaurangkulturen.

– Det skulle vara bra om vi hade flera möjligheter och restauranger där man bara kan gå in, säger hon.

Vad gör en restaurangupplevelse bra?

– Restauranger ska vara mysiga, ha bra belysning och så ska det förstås vara bra service. Det är huvudsaken.

Hon tycker att Helsingfors restaurangutbud är okej.

– Veganska alternativ finns det ganska gott om, och jag är stolt över att det tas i beaktande. 

Ella Wehkalampi
Ella Wehkalampi är stolt över att det finns veganska restaurangalternativ i Helsingfors. Bild: Amos Ilonen

I Tallinn kan det vara svårare att hitta veganskt, säger Wehkalampi. Däremot kunde Helsingfors satsa på det glutenfria utbudet. 

– I Tallinn finns det en restaurang med helt glutenfri meny. Något sådant skulle vi kanske kunna ha i Finland.

Senaste nytt