Free Porn
xbporn

Bastu, balkong och billig hyra – det här kollektivet delar på precis allt

Bland de studenter som flyttat hemifrån bor de flesta ensamma eller med endast en rumskamrat. Men hur skulle det vara att bo med tre av sina vänner?

I Gamlas bor en grupp på fyra vänner, i en familjelägenhet med fem rum. De delar på nästan allt, och lever väldigt otypiskt för fyra studerande. Lägenheten är över 100 kvadratmeter stor, och har både bastu och balkong, samt ett skilt kök och vardagsrum.  

– När vi tar någon hit brukar de alltid vara överraskade över hur stort det är. Jag skulle aldrig kunna bo så här fint ifall jag bodde ensam, berättar Ellen Härkönen, en av vännerna i kollektivet.

Under måndag förmiddag hälsade vi på Härkönen och två av hennes rumskamrater, Birk Johansson och Leonard Järf. Gruppen har bott tillsammans i lite mindre än två år, och berättade för oss hur det har varit att bo så många i samma lägenhet. 

Vännerna delar på de gemensamma utrymmena, men har egna sovrum. Bild: Glenn Kullman

Hittills har vännerna varit mycket nöjda med valet att flytta in tillsammans. Idén fick de på en studiehandledningslektion i gymnasiet, som handlade om att flytta hemifrån.

– Då tyckte jag att det var en jättedum idé, och något jag absolut inte vill göra, berättar Härkönen.

De andra skrattar, men verkar nog ha hört det tidigare. 

Ekonomiskt lönsamt

Vännerna lever främst på olika stöd. Härkönen vikarierar ibland på ett lågstadium, men ingen av dem jobbar regelbundet. Efter att hyran delats på fyra, blir det under 500 euro att betala per person. Vattenräkningen samt försäkringarna betalar alla själva. 

Alla i kollektivet äter veganskt, och turas om att gå till matbutiken. 

– Utgångspunkten är att vi delar på allt, logistiskt kunde vi inte ha till exempel fyra oljor, säger Härkönen.

Vännerna turas om att handla mat till hela gänget, och den som är i butiken betalar för inköpen. De berättar också att de ofta äter måltider tillsammans. Ibland lagar de egen mat, men det är väldigt sällsynt att alla fyra skulle äta olika rätter.

I lägenheten finns ett stort matbord, men största delen av måltiderna äts i soffan. Bild: Glenn Kullman

– Med de flesta sakerna är vi inte så noga. Det fungerar bra och går ganska jämnt ut i längden, säger Härkönen.

Av släktingar har de fått möbler, köksvaror och mycket annat. Andra saker har de köpt begagnat på nätet.

– Något jag märkt är att vi har tillräckligt med allt. Varje gång jag är på besök hos någon annan känns det som om de har typ en skål, en gaffel och en kniv. Däremot har vi precis allting, säger Järf.

Att bo tillsammans ger trygghet

– Det bästa och sämsta med att bo med vänner är att de alltid är här, säger Johansson. 

De andra håller med.

– Det är trevligt att man alltid kan tala med någon, men ibland skulle det vara skönt att bara sitta i tystnad, säger Järf. 

Lägenheten är fylld med dekorationer som vännerna själva pysslat och målat. Bild: Glenn Kullman

Vännerna har egna hobbyer och studerar olika saker. De gör inte allting tillsammans, men känner trygghet i att ha hemmet som en gemensam knutpunkt.

– Nu medan vi talar fattar jag hur för givet jag tar att ni alltid är här. När jag bodde ensam, måste jag söka ut vänner att hänga med. Nu kan jag bara gå ut ur sovrumsdörren så är någon här, säger Johansson.

Det finns många lösningar till hur man kan bo under studietiden, och kollektiv kan vara ett bra sätt att leva billigt. 

– Vi flyttade inte in som bara kämpisar, utan som jättebra vänner. Vi har alla respekt för varandra, vilket är grunden för att de funkar, säger Härkönen.

Senaste nytt