test

Djävulen sitter i detaljerna: en vecka på layouten

Under första Smockaveckan fick jag sitta vid layoutdesken. Det var ingen ny roll, eftersom jag extraknäcker som layoutare nu och då, men visst är det annorlunda att jobba på Smockatidningen. Det är mindre rutin och fasta format och mer make it up as you go. Man får vara lite mer kreativ än på andra redaktioner, och ibland är man tvungen att improvisera lite. Till exempel hade vi så mycket bra material till fredagstidningen att vi fick kasta ut en inplanerad plocksida. Lyxproblem!

Det är kul att vara kreativ, men det kan också vara utmanande att jobba med en tidningsbas som inte är helt låst utan får leva lite. Det finns tusen och en grejer man måste komma ihåg, och eftersom vi var den första layoutgruppen fick vi fungera som försökskaniner för hur tidningsmallen som vi själva planerat funkar i praktiken. Ska ingresserna vara boldade eller inte? (Nej.) Var lägger vi bylinen? (Det beror på.) Glömde vi bort Smockaemblemet i den första tidningen. (Jo, det gjorde vi. Hoppsan!)

Trots alla detaljer och små missar tycker jag att det var väldigt roligt att layouta. Efter att alla andra på redaktionen gick hem satte vi på Spotify och hade ett eget litet lejarparty medan vi jobbade. Arbetet gick smidigt och vi behövde inte jobba övertid en enda gång (vi måste ha slagit något slags rekord). Att jobba klockan 14-22 passade utmärkt för en nattuggla som jag. Jag skulle gärna ha fortsatt en vecka till.

PS. Smockaemblemet finns nu inbäddat i tidningsmallen på sidan 2. Så att ingen ska behöva glömma det i framtiden.

Senaste nytt