test

Det viktigaste är inte att vinna utan att komma före Sverige

Den 13 maj är det dags för européernas favoritfest: Eurovisionen, Eurovision Song Contest, ESC. Alla som följt med ESC ens med ett halvt öga vet att Sverige haft vind under vingarna de senaste åren. Finländarna har fått nöja sig med att le snett och gratulera grannlandet. Men nu. Nu tror många eurovisionsexperter att Finlands lycka ska vända. Kan Finland vinna Sverige i år?

Eva Frantz tror på Norma John. Foto: Jyrki Valkama

I år skickar Finland duon Norma John med sången Blackbird till Eurovisionen. Eva Frantz, eurovisionskommentator för Svenska Yle, tror på årets bidrag.

– Jag tyckte om Norma John från första början. Jag minns inte när Finland senast skulle ha skickat ett så vackert stycke, säger hon.

 

Även Gustav Dahlander som jobbar vid Melodifestivalen i Sverige tycker att Finlands bidrag är bra. Men räcker det för att vinna över vår västra granne?

Franz har jobbat som eurovisionskommentator i sex år. Under hela den tiden har Finland inte en enda gång vunnit över Sverige i ESC. Statistiskt sett är sannolikheten att vi skulle besegra Sverige i år väldigt liten. Men Finland har faktiskt klarat sig bättre än vanligt i förhandstippningen. Sveriges bidrag är dock också tippat att klara sig bra, trots att svenskarna ännu inte ännu ens har valt vem som kommer att representera landet.

– Jag tippar att Nano, Loreen och Ace Wilder är tävlande trio i Melodifestivalens final, säger Frantz.

Dahlander låter bli att gissa eftersom han jobbar med Melodifestivalen. Han tycker ändå att nivån i år är lika hög som tidigare.

– Det har ju gått väldigt bra för oss de senaste åren och vi tror på oss själva i år också, säger han.

Även i år har alla Melodifestivalbidrag klättrat högt på musiklistorna. Det är enligt Dahlander ett tecken på hög kvalitet.

– I Sverige tar vi eurovisionen på mycket stort allvar och satsar stenhårt på den. Sverige har också en lång popmusiktradition, det märks.

Frantz erkänner att Finland inte är en musiknation i samma utsträckning som Sverige. Men hon tycker att Finland hela tiden blir bättre.

– Jag tycker evenemanget UMK, Tävlingen för ny musik, har fungerat jättebra och att vi ska fortsätta på samma linje. Det viktigaste är inte heller att vinna utan att man skickar musik man tycker om, säger hon.

Frantz tyckte det var ett jättebra drag att skicka Pertti Kurikan Nimipäivät för att representera Finland för några år sedan. För många betydde det mycket att se ett finländskt punkband vars medlemmar har funktionsnedsättningar stå på eurovisionsscenen.

I år hoppas Frantz att Finlands bidrag ska beröra.

Norma John. Foto: Jyrki Valkama

– Alla saknar någon och Blackbird är en sång det är lätt att relatera till. Jag tror också att folk kommer att få en “wow-upplevelse” när de hör sången live under Eurovisionen. Norma Johns solist har också en otroligt stark och fin röst och det lidande hon sjunger om hörs, säger hon.

Ett fenomen som är rätt vanligt i Eurovisionerna är “kompisröstning”. Nära länder röstar på varandra. Detta förekommer i hela Europa och även i Norden. Så väl Frantz som Dahlander är överens om att liknande kulturer ofta röstar på varandra.

– Ett spännande fenomen är att Finland och Ungern ofta ger poäng åt varandra. Kanske det här beror på en liknande kulturell bakgrund, funderar Frantz.

– Ja, det har till och med gjorts forskning kring röstningsvanor i Eurovisionerna och visst röstar grannländer ofta på varandra. De nordiska länderna är inget undantag. Vi brukar ge ganska bra poäng åt varandra, konstaterar Dahlander.

I maj gäller det alltså för Finland att slå Sverige. Det sägs att det viktigaste inte är att vinna utan att Finland placerar sig bättre än Sverige. Statistiskt sett har vi ingen chans att vinna över grannen, men det gör ju vår seger ännu mer imponerande, förutsatt att vi vinner. Förlorar vi kan vi tack och lov skylla på att Sverige har fler vänner än vi. Så vi kan känna att vi är vinnare oberoende hur det går.

Senaste nytt