test

Nya metrodörrar kostar över en miljon

Motorerna på Västmetrons dörrar måste bytas ut. Motorerna var avsedda för metron med förarlösa tåg. Det projektet skrotades för två år sedan.

Hbl skriver att 98 brandsäkra dörrar måste bytas ut i metrovagnarna. Det hela kommer kosta runt en miljon euro. Enligt västmetrons nya vd Ville Saksi , stängs dörrarna alltför långsamt.

Det hela handlar om att dörrarna var avsedda för ett annat tåg, med sprinklersystem inne i vagnarna. Motorerna i de nya vagnarna har inte tillräcklig drivkraft för att stänga dörrarna tillräckligt effektivt.
Trots att projektet med förarlösa vagnar skrotades för två år sedan, kommer problemet ut i dagsljuset först nu. Miljonen betalas av stadsborna.

Utredningarna dröjer

Helsingfors stadsstyrelse krävde i juni att staden gör en utredning om fiaskot västmetron. Det var meningen att rapporten skulle vara klar i oktober. Biträdande stadsdirektör Pekka Sauri meddelade att det inte blir något eftersom metrobolaget redan håller på med en utredning. Esbo har inte startat med en utredning men en specialrevision är på kommande.

Västmetron räknas bli klar i augusti 2017.

Senaste nytt