Det brittiska underhuset vill skjuta upp brexit – med en rösts marginal

Ett lagförslag som förbinder Theresa May att försöka skjuta fram Storbritanniens utträde godkändes i det brittiska underhuset igår kväll. Rösterna föll 313 mot 312.

Bild: Elionas2/Pixabay

EU med Jean Claude Juncker i spetsen säger däremot nej till en ny förlängning. Storbritannien ska lämna EU senast den 12 april, ifall parlamentet inte godkänner brexitavtalet som May förhandlat fram med EU.

En förlängning godkänns inte eftersom det kan äventyra EU-valet, vilket enlig Juncker hotar ett fungerande EU. Juncker menar att EU är förberett på en hård brexit, det vill säga ett avtalslöst utträde, och han ser det som ett mycket sannolikt scenario.

May hade hoppats på en förlängning för att hinna nå samförstånd med oppositionsledaren Jeremy Corbyn. Ifall de skulle komma fram till en lösning, behövs det mer tid för att driva igenom lagstiftningen i parlamentet.

Om Mays avtal skulle godkännas i underhuset innan den 12 april, skulle Storbritanniens EU-medlemskap kvarstå till den 22 maj. Det här för att hinna driva igenom de formella lagändringar utträdet förutsätter.

 

Källa: Svenska Yle