Spelade president i TV – leder nu i Ukrainas presidentval

Över hälften av rösterna har nu räknats i den första rundan av det ukrainska presidentvalet.

Yaroslav Burdovitsin / Wikimedia Commons / CC-BY-SA 4.0

Volodymyr Zelenskij fick 30,2 procent av rösterna, medan den sittande presidenten Petro Poroshenko endast fick 16,6 procent. Enligt The Economist kan dock vem som helst vara vinnaren i den andra rundan, där Volodymyr Zelenskij och Petro Poroshenko får tävla om posten.

Även den tidigare premiärministern Julia Tymosjenko tävlade i den första rundan. Petro Poroshenko och Julia Tymosjenko representerar den gamla politiska eliten i Ukraina, medan Zelenskij inte har en politisk bakgrund. Tymosjenko var premiärminister från 2007 till 2010, dömdes till fängelse för maktmissbruk och släpptes fri samtidigt som hennes främsta politiska motståndare Viktor Janukovytj avsattes. Petro Poroshenko har varit president sedan 2014 och innan det bland annat minister. Båda beskrivs som oligarker.

Men nu kan alltså både Poroshenko och Tymosjenko bli överkörda av en skådespelare som har spelat president i en populär tv-serie, Folkets betjänt, och döpt sitt parti till Folkets betjänt efter partiet i TV-serien.

Att Zelenskij kan bli president på riktigt kan enligt The Economist bero på bristande tillit till politikerna. Enligt företaget Gallup litar endast nio procent av ukrainarna på politikerna. Zelenskijs politisk ställning beskrivs som allmän och obestämd. Poroshenkos kampanj beskrivs som nations- och säkerhetsorienterad.

Källa: The Economist