test

Raketskjutningar mot centrala Tripoli, fyra civila döda

Centrala Tripoli har blivit utsatt för raketbeskjutning och minst fyra civila har hittats döda. Det här är första gången sedan striderna bröt ut den 4 april som stadskärnan har blivit träffad. De senaste två veckorna har våldsamheterna i Libyens huvudstad lett till att 20 000 tvingats fly sin hemort.

Libyen är för tillfället splittrat och de civila har hamnat i kläm i huvudstaden Tripoli. Våldsamma strider utkämpas huvudsakligen i de sydliga förorterna, men raketbeskjutningar mot stadskärnan dödade fyra civila och skadade runt tjugo. FN vädjar om en vapenvila.

Två olika regimer strider mot varandra med sina egna miliser. Upploppet i Libyen började då krigsherren Khalifa Haftars armé (LNA) inledde en offensiv mot regeringen i Tripoli, som har stöd av FN. Flygattacker har beordrats från de båda sidorna, vilket gör situationen mycket allvarlig för de civila som fortfarande är kvar i staden.

Regeringen i Tripoli anklagar nu LNA för de raket- och granatattacker som har skadad civila i staden. LNA tar inte på sig skulden.

Det finns en stor oro om att ett nytt inbördeskrig ska bryta ut. Sedan den långvariga diktatorn Muammar Gaddafi avsattes år 2011 har landet varit tudelat. Libyerna befarar att Khalifa Haftar strävar efter en liknande militärdiktatur som Gaddafi. Just nu har Haftar ockuperat både södra och östra Libyen.

Källor: Yle, Reuters

Senaste nytt