Inte tyst på musikfronten för New Ro

Spicy, pondus och talang. Smocka snackar musik, kärlek och den senaste ep:n med stjärnskottet New Ro.

New Ro
New Ros Ep Kosmos är en kärleksförklaring. Bild: Joni Lindroos

Solen skiner en varm aprildag när Ronja Stanley, New Ro, ringer upp mig. Hon presenterar sig glatt medan hon tar sig ut ur sin lägenhet för att köpa sushi till lunch. 

Vi kommer fort in på vad musik betyder för Stanley och hon konstaterar utan den minsta tvekan att musiken alltid varit ett terapimedel som hon behandlat livets stora kriser med. 

– Musiken har alltid varit en stor del av mig som människa och något som lugnar mig och hjälper mig genom livet.

Stanley säger att musik fungerar som ett helande redskap att tackla olika motgångar i livet med.

– Jag tycker det är viktigt att musik handlar om mer än att människor ska köpa den. Det är trevligt om man kan snacka om viktiga saker i låtar.

Stanley har på senaste tiden fått största delen av sin inspiration av att lyssna på en massa olika musik. Hon tycker om att gå ut till barer och lyssna på elektronisk musik och blir speciellt inspirerad av DJ-kulturen. Hon ser också upp till starka kvinnliga artister som gör sin egen grej. 

”Jag får en massa inspiration bara av att lyssna, njuta och dansa. Jag kan lyssna på musik och bara tappa bort mig i den”

Bakgrunden till ep:n Kosmos ligger i att Ronja Stanley träffar en människa som hon blir jättekär i. Hon börjar skriva låtarna som en reaktion på känslan. Två veckor senare skickar hon den första låten Kosmos till honom.

Kosmos föddes helt enkelt då Stanley kände något nytt. Hon berättar att hon inte tidigare skrivit om förhållanden på ett positivt sätt. I samma veva började hon också producera musik. 

– Jag har så många douchebag-ex så jag har alltid bara skrivit om hur dåliga de har varit. Jag hittade ett nytt sätt att skriva om förhållanden på ett positivt sätt genom den här förälskelsen. 

I sin låt sjunger Ronja Stanley “It must be cosmic, att det är kosmiskt. Det var precis så hon kände. 

– Det är så stora känslor att det måste vara något som bara är helt kosmiskt. 

Stanley älskar allt som är apokalyptiskt och sci-fi inspirerat, vilket syns i ep:n Kosmos. Namnet Kosmos ger en inblick i vad som komma ska då man lyssnar på musiken. Art popen på ep:n har futuristiska och rymdaktiga inslag.

Stanleys framtidsplaner går främst ut på att hon vill utvecklas som artist och producent genom att göra mer musik och flera spelningar. Det är verkligen inte tyst på musikfronten. I maj 2020 kommer hon att släppa ep:n i o u och på hösten kommer Stanley att ge ut sin debutskiva under artistnamnet New Ro.