Virtuella museer gör det möjligt att uppleva konst, också under speciella omständigheter

Coronaviruset påverkar även konstbranchen. För tillfället är alla museer stängda ända fram till 13:e maj. För konstfantasterna har ändå flera muséer hittat lösningar.

Ateneum, Helsingfors
Ateneum, Bild: Moa Aulanko

Teknologi har möjliggjort olika sätt att presentera konst och beskriva konstupplevelser för en bred publik. Det är till och med möjligt att besöka en konstutställning från sitt eget vardagsrum.

Nästan alla museer i Finland har alternativa sätt för att besöka utställningar. En del har ett bredare utbud av utställningar än andra.

Via hemsidor som Google Arts & Culture kan man besöka ett museum och till och med gå på en virtuell rundvandring.

Kiasma
Kiasma har en online-konstkollektion som går att besöka på deras hemsida. Bild: Moa Aulanko

Här listas upp en del av museernas virtuella utställningar man kan besöka:

Finlands Nationalgalleri:
Här hittas många olika samlingar på konstverk från bland annat Ateneum, Kiasma och Konstmuseet Sinebrychoff. Utställningarna finns tillgängliga på nationalgalleriets hemsida.

Ateneum:
Har även en utställning som man kan besöka virtuellt via en applikation med namnet Ateneum Art Gate. Via applikationen kan man virtuellt besöka den stora salen av utställningen Historia inom finsk konst.

Kiasma:
Det moderna muséet Kiasma erbjuder besökare via sina hemsida chansen att se en online-kollektion.

Konstmuseet Sinebrychoff:
Alla kan besöka Sinebrychoffs olika rum med en virtuell rundvandring. Muséet erbjuder dessutom en audioguide.

Helsingfors konstmuseum HAM och Helsingfors stadsmuseum:
Har tillsammans satt upp utställningen Sinnesstämning – Helsingfors 1939–1945. Av utställningen har det också gjorts en podcast .Podcasten har sju delar och läses upp av kuratorn Anna Kortelainen som leder lyssnaren till sinnesstämningen under kriget. Podcasten hittar man på Helsingfors stadsmuseums hemsida men även på applikationer som Spotify och Apple podcasts.

Ateneum Art Gate är ett av de virtuella utställningarna som kan besökas. Bild: Moa Aulanko

Smocka testar: Ateneum Art Gate

Vi laddade ner applikationen Ateneum Art Gate och besökte den virtuella utställningen Historia inom finsk konst i den stora salen.

Först skannar man en bild av sin omgivning inom applikationen. Detta görs med mobiltelefonens kamera. Efter att applikationen skannat bilden får man kliva in i den virtuella salen. 

Bilden av utställningen är 360 grader så att man kan rotera ett helt varv runt salen. Man kan  gå fram och tillbaka i salen och se närmare på konstverken. 

Bilden är av mycket bra kvalitet och hela rummet och konstverken ser mycket trovärdiga och levande ut. Man kan zooma sig fram för att se beskrivningen under konstverken.

Applikationen är enkel att använda och teknologin mycket välutvecklad. Vistelsen blir tyvärr väldigt kort då det enbart finns ett rum att besöka. 

Virtuella museer är ett bra alternativ att uppleva konst under dessa speciella omständigheter och också framöver. Teknologin gör så småningom världens alla konstskatter tillgängliga för alla.