Recept: Mias (banan)scones

Det här receptet är superlätt och gott. På 30 minuter har du en väldoftande B&B hemma.

Du behöver:

3-5 dl mjöl
3 msk kvarg
5 tsk bakpulver
2 tsk socker, helst rörsocker
1,5 dl havremjölk

Frivilligt:
1-1,5 banan(er)

Med detta recept får du 6-8 scones.

Receptet är inte veganskt eftersom det innehåller kvarg, men om du är vegan kan du lämna bort kvargen eller ersätta den med vegansk yoghurt.

Jag brukar ofta tillägga en banan i degen och jag rekommenderar det varmt.

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 °C. Börja med att mosa bananen med en gaffel.

Blanda sedan i kvargen och 3 dl mjöl. Jag brukar använda en matsked då jag blandar. Degen klumpar sig ganska mycket i det här skedet, men den blir jämnare när du blandar i havremjölken.

Tillsätt de andra torra ingredienserna och blanda.

Häll till sist i havremjölken och blanda. Om degen ser för lös ut, kan du tillägga lite mjöl medan du blandar. Häll i en halv deciliter mjöl i taget, tills du tycker att degen ser bra ut. Degen får vara ganska lös och den behöver inte vara lika smidig som bulldeg.

Lägg i ordning en bakplåt med bakplåtspapper. Ta en degklump i storleken av en mandarin och lägg den på bakplåtspappret. Degen är svår att forma med händerna, så forma degklumpen med hjälp av en sked så att den får en jämnare form. Gör 6-8 ungefär lika stora klumpar och placera dem med några centimeters avstånd från varandra.

Grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter i 225 °C.

Sconesen är klara när de har blivit ljusbruna på ytan. De är som bäst när de är färska från ugnen. Mina favoritpålägg är jordnötssmör, smör och sylt eller marmelad. Ost och oliver är också gott, men låt ingenting begränsa din fantasi. Scones passar bäst med te eller kaffe.

Njut!

Senaste nytt