Recept: Traditionell mjöd

Mjödet hör till de största traditionerna under vappen. Det bästa är att det inte går ur modet efter första maj. Med detta recept kan du göra en uppfriskande dryck som ger dig vårkänsla även efter att luften gått ur den sista vappenballongen.

Ingredienser 

4 l vatten 

250 g farinsocker

250 g strösocker

Saften av två citroner 

⅕ tsk färsk jäst (ungefär som en ärta)

socker och russin enligt egen smak

 

Så gör du

  1.  Koka upp hälften av vattnet och häll det över sockret. Om du vill ha mörkare mjöd, använd endast farinsocker (500g).
  2.  Tillsätt resten av vattnet samt citronsaften.
  3.  Lös upp jästen i en liten mängd vätska och tillsätt den i den ljumma (ca. 37 grader) blandningen.
  4.  Låt blandningen jäsa cirka ett dygn.
  5.  Tappa mjödet på flaskor. Tillsätt en tesked socker samt några russin i varje flaska.

Mjödet blir färdigt på en vecka i svalt och 3 dagar i rumstemperatur. 

Observera att trycket i flaskan ökar under jäsningen, använd inte alltför tät kork.

 

Källa: Dansukker

Senaste nytt

Tidningen 3/23

Kiasma har två nya queer-temade utställningar Hur cykelvänligt är Helsingfors? Kan man fira vappen utan alkohol? Vägarbeten i Helsingfors – störande eller nödvändiga? Havis Amanda tar en semester Studentteaterns nya produktion Energi – men till vilket pris? Måsar skapar kaos vid torgen ”Tatueringar är mitt sätt att uttrycka mig själv” Rädda maten!