Sommarens festivalers öde reds ut under den här månaden

Många har köpt biljetter till sommarens festivaler och lever i ovetskap om årets festivalsommar blir av. Beslutet kan väntas komma under april. 

Enligt statsministern Sanna Marin (SDP) behandlas restriktionerna kring coronaepidemin nästa vecka. Då skall det göras beslut om möjliga lättnader av restriktionerna, men även om nya restriktioner ska tas i bruk eller om de behöver göras striktare.

Regeringen får höra uppskattningen om hur och i vilken ordning det rekommenderas att börja lösa på begränsningarna. 

För tillfället är det förbjudet att ordna större tillställningar eftersom att coronaviruset då lättare sprids. Samtidigt blir smittospårningen svår vid stora evenemang. Förbudet är i kraft till slutet av maj. Det är meningen att ödet av sommarens festivaler bestäms i april.

Jukka Lumio, forskare och läkare är specialist på infektionssjukdomar. Han säger till Ilta-Sanomat att det är osannolikt att sommarens festivaler blir av. Coronaepidemin har troligtvis inte ännu på sommaren lugnat sig tillräckligt.

Man vet för lite om coronaviruset, men i ljuset av den vetskap man har idag, ser det ut som att viruset sprids väldigt effektivt genom droppsmitta.

Man vet flera globala exempel av att sjukdomen spridits på evenemang, även här i Finland i den omtalade konserten på kvinnodagen där många lär ha smittats av coronaviruset. 

 

Källa: STT, Ilta-Sanomat

 

 

Senaste nytt