test

Tehy vill ha coronatillägg – Stadsdirektör: ”Ser mycket svårt ut”

Social- och hälsovårdens fackorganisation Tehy vill att vårdare ska få ett tillägg för sina insatser under coronaepidemin. 

– Beredskapslagen belastar egentligen enbart arbetstagare inom social- och hälsovårdssektorn. De är i en helt annan position än övriga arbetstagare, och därför anser vi att det skulle vara bra med ett beredskapstillägg, säger Tehys ordförande Millariikka Rytkönen.

Även andra fackförbund som representerar kommunalt anställda vill enligt Yle ha något slags tillägg till följd av undantagsförhållandena. Välfärdsfacket JHL poängterar att det nuvarande läget påverkar alla kommunalt anställda.

Många kommuner befann sig redan innan coronakrisen i ett mycket dåligt ekonomiskt läge, som enbart förvärrats på grund av viruset. Enligt Vasa stadsdirektör Tomas Häyry har kommunerna inte pengar för ett eventuellt coronatillägg.

– Å ena sidan måste man ju på alla sätt lyfta på hatten åt de som jobbar i främsta linjerna mot viruset, men å andra sidan om man tittar på kommunernas ekonomi ser det nog mycket svårt ut ifall man inte får extra statsandelar att finansiera tilläggen med, sade Häyry.

Senaste nytt