test

Valborgsfirande väcker oro i Sverige trots att det är inställt för i år

I Sverige är sammankomster på över 50 personer förbjudna. Sveriges polis och inrikesminister Mikael Damberg påminner under en presskonferens på måndagen att förbudet gäller också utomhus.

 Digitalt valborgsfirande uppmanas, och föräldrarna är ombedda att hålla koll på sina ungdomar.

Det oroas nu för att ungdomarna oavsett uppmaningarna samlas i större grupper för att fira valborg.

Oron väcktes efter helgen. Sveriges lönedag är kring den 25:e varje månad. Då är det ofta rätt fullsatt i restaurangerna, vilket är orsaken att det upplevdes en särskild oro också förra helgen. Under helgen inspekterades nästan 300 krogar i Stockholm för att säkra att coronarestriktionerna följs. 

Inrikesminister Damberg berömde att ett stort ansvarstagande visades under påsken, och han önskar att det samma görs under kommande helgens valborgsfirande.

Det är också väldigt torrt just nu och risken för markbränder är stor, säger Johan von Sydow, länsöverdirektör på Länsstyrelsen i Stockholm. Han påminner att eldningsförbud gäller i tre län och tio kommuner. Man ska alltså inte samlas runt brasor i år.

Polisen kommer att effektivera övervakningen för att förebygga att stora folkmängder samlas och för att bryta ut folkmängden vid behov. Kroginspektionerna kommer att fortsätta intensivt i Stockholms kommuner.

Inrikesministern Damberg kom med en varning förra fredagen att de restauranger stängs som inte följer restriktionerna som har getts till följd av coronaviruset.

Trots restriktionerna har fem restauranger stängts. Det beror på att där varit trängsel, både i restauranglokalerna och på uteserveringarna. Restaurangerna som stängdes hade fått anmärkningar redan tidigare.

Det var inte bara restauranger i Stockholm som folk trängde sig i. I Malmö fick sju restauranger anmärkningar för att de inte följde restriktionerna. Åtta restauranger fick påpekande och de måste åtgärda bristerna för att få hålla öppet.

 

 

Källa: Svenska Yle

 

Senaste nytt