Demonstrationer till stöd för den fängslade Navalnyj

I Ryssland ordnades demonstrationer i flera städer till stöd för den fängslade oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj. Som bäst hungerstrejkar Navalnyj för att han inte har fått den vård som han behöver i fängelset.

Aleksej Navalnyjs hälsotillstånd är oroande då hans hungerstrejk varat i nästan tre veckor. För att visa stöd för oppositionspolitikern ordnade 21 april tiotals demonstrationer i olika städer i Ryssland. Demonstrationerna förblev mindre än de som ordnades i januari då den nyligen förgiftade Navalnyj återvände till Ryssland och blev gripen av polisen. 

Den huvudsakliga demonstrationen ordnades i Moskva. Polisen isolerade de rapporterade samlingsplatserna och varnade om hårda grepp. Nyckelpersoner för demonstrationerna arresterades i förväg. I hela landet togs 1770 personer fast, varav nästan hälften i Sankt Petersburg.

Demonstrationerna ordnades också som motstånd till de ryska myndigheternas försök att förbjuda Navalnyjs oppositionsnätverk och för att förklara organisationerna som extremistiska. Domstolen i Moskva förväntas fatta beslut om ärendet nästa vecka. Ifall domstolen är överens med åklagaren, betyder det att Navalnyjs anhängare kan bli förföljda och deltagandet i verksamheten kan leda till straff.

En demonstration till stöd för Navalnyj ordnades också i Helsingfors 21 april. I demonstrationen deltog drygt hundra personer och den gick lugnt till. Enligt Helsingfors polis höll sig deltagarna i grupper på sex personer, vilket var ett villkor för att kunna hålla demonstrationen. 

Källor: HS, Yle

Senaste nytt