Huvudstadsregionens gymnasieskolor återgår till närundervisning

Efter fyra månader på distans får huvudstadsregionens gymnasielever återvända till de fysiska skolbänkarna. Skolorna tillämpar försiktighetsåtgärder för att minska smittorisken under övergången till närundervisning.

I slutet av förra året inleddes distansstudier på heltid i gymnasieskolorna i huvudstadsregionen. Ursprungligen var tanken att distansundervisningen skulle pågå i två månader och upphävas i slutet av januari. På grund av coronaläget fördubblades tidsperioden. Men i början av den här veckan får de första studerandena ta del av närundervisning igen.

Skolorna använder sig av försiktighetsåtgärder i fall av en eventuell smittspridning innanför skolornas väggar. Tölö gymnasium inför en hybridmodell där årskurserna turas om att vara i skolan. Det innebär alltså att distansstudierna ändå fortsätter varannan vecka fram till sommaren. Alvar af Schultén studerar andra året på Tölö gymnasium och kommenterar det nya systemet:

– Jag börjar nu på onsdag eftersom vi haft provvecka här innan. Hybridmodellen kan kanske kännas lite hackig emellanåt då man är i skolan varannan vecka. Men det blir nog helt skönt ändå.

Att andra stadiet återvänder till närundervisning är en del av regeringens nya exitstrategi. En av grundprinciperna i framtagandet av exitplanen har varit att prioritera barn och unga. Om incidensen sjunker i Finland kan fler steg av exitplanen förverkligas. Om allt går väl kan även restaurangerna öppna med vissa begränsningar i april.

Senaste nytt

Tidningen 3/23

Kiasma har två nya queer-temade utställningar Hur cykelvänligt är Helsingfors? Kan man fira vappen utan alkohol? Vägarbeten i Helsingfors – störande eller nödvändiga? Havis Amanda tar en semester Studentteaterns nya produktion Energi – men till vilket pris? Måsar skapar kaos vid torgen ”Tatueringar är mitt sätt att uttrycka mig själv” Rädda maten!