test

Damernas ishockey VM ställdes in – damlandslagets huvudtränare: ”Det är en besvikelse att vi går miste om årets höjdpunkter”

Damernas ishockey VM blev plötsligt inhiberad. Världsmästerskapet i Kanada skulle spelas i maj, men de lokala myndigheterna sätter nu stopp för turneringen. Det internationella ishockeyförbundet IIHF har planer på att istället ordna turneringen under sommaren.

IIHF bekräftade 21 april att damernas ishockey VM-turnering inte blir av på grund av oro för säkerhetsrisker i samband med coronaviruset i Kanada. Turneringen skulle spelas i Halifax och Truro i provinsen Nova Scotia. 

Informationen om att turneringen blivit inhiberad kom klockan sex på kvällen innan det finska landslaget skulle åka till Kanada. Huvudtränaren för damlandslaget Pasi Mustonen är mycket besviken på att turneringen inte blir av. 

– Både spelare och tränare vill utmana sig själv, nu är det ju en besvikelse att vi går miste om årets höjdpunkter. Det är en dröm för många spelare att spela mot de bästa i världen i VM-turneringen, säger Mustonen. 

Att turneringen inhiberades kvällen innan flera lag skulle åka iväg förvånar Mustonen. Han uppskattar att förlusterna för den avbrutna turneringen är hundratusentals euro.

– Japanerna var i Tokyo och höll på att gå ombord på flygplanet då de anropades tillbaka. Något betydelsefullt måste ha hänt i bakgrunden när en myndighet, efter att ha förberett detta i ett år, avbryter allt kvällen innan, säger Mustonen.

Han är besviken för de unga spelare och särskilt förstagångsspelarnas skull, som redan har packat sina resväskor färdigt för att åka iväg.

IIHF säkrar sig över att de haft tillräckliga säkerhetsåtgärder för att skydda spelare, tjänstemän och åskådare. Beslutet baserar sig ändå på det nuvarande coronaläget i Nova Scotia. Enligt IIHF ska förbundet göra sitt bästa för att turneringen ska kunna spelas i år. Mustonen tror inte på att turneringen kommer att bli av.

– Ingenting är omöjligt men resan till nästa turnering är lång. Varför skulle det nu ändras och vem skulle kunna organisera en ny turnering? säger Mustonen.

Han säger att mindre föreningar inte nödvändigtvis har möjlighet att delta i en annan turnering efter kostnaderna av den här avbrutna resan. 

Mustonen vill ändå påpeka att hälsan alltid går före allt annat.

– Man måste komma ihåg att vi lever i en pandemi, vilket kanske hjälper en att acceptera det här beslutet.

Damernas VM-turnering ställs in för andra året i rad. Förra gången ordnades turneringen i Finland år 2019. Då tog Finland silver efter ett kontroversiellt beslut att avvisa Finlands mål i finalen, varefter USA tog vinsten. 

Senaste nytt