Seger för kvinnor i Oscarsgalan – Chloé Zhao tar hem ett historiskt pris med filmen Nomadland

Den 93:e Oscarsgalan var en seger för kvinnor och mångfalden. Filmen Nomadland var kvällens storvinnare och tog hem vinsten för både bästa film, bästa regi och bästa kvinnlig huvudroll. 

Oscarsgalan i år ordnades ett par månader senare än vanligt på grund av pandemin. Till skillnad från tidigare år då galan ordnades på Dolby Theater ordnades galan i år både på plats i Union Station i Los Angeles och via utvalda direktsändningsplater runt om världen. 

Nattens gala var historisk, då Chloé Zhao som första kvinna med asiatiskt ursprung vann priset för bästa regi för filmen Nomadland. Detta är andra gången i Oscars-historia som en kvinna vinner priset, då Kathryn Bigelow som första kvinna vann priset år 2008 med filmen The Hurt Locker. Förutom Zhao var flera svarta skådespelare och både skådespelare och regissörer med asiatiskt ursprung nominerade i årets gala. 

Nomadland baserar sig på boken av Jessica Bruder och handlar om omkringresande bostadslösa nomader i USA. Filmen var nominerad i kategorierna manus, regi, foto, klipp och huvudroll. Filmen tog hem priset för bästa film, Chloé Zhao för bästa regi och Frances McDormand för bästa kvinnliga huvudroll.

Priset för bästa manliga huvudroll gick till Anthony Hopkins för sin insats i filmen The Father. Som 83-åring är Hopkins den äldsta skådespelaren som nominerats i kategorin för bästa skådespelare. 

Den sydkoreanska Youn Yuh-jung belönades för bästa kvinnliga biroll i filmen Minari, medan Daniel Kalyuua tog hem priset för bästa manliga biroll i filmen Judas and the Black Messiah. Filmen i fråga tog också hem priset för bästa originallåten Fight For You

Filmen Mank hade flest nomineringar inför galan, tio stycken, och tog hem priset för bästa foto och scenografi. Priset för bästa animerade film gick som väntat till Disneyfilmen Själen

Danmark tar hem priset för bästa internationella film

Också Norden var representerad i årets Oscarsgala. Priset för bästa internationella film gick i år åt den danske Thomas Vinterberg för filmen En runda till.

Den danske Mikkel E.G. Nielsen klippte filmen Sound of Metal, som vann pris för både bästa klipp och bästa ljud. Den finländska ljudläggaren Heikki Kossi har även varit med och jobbat på filmen i fråga.

Minnesstund för Boseman och Connery

Den traditionella minnesstunden in memoriam hyllade i år bland annat Chadwick Boseman, som avled i cancer som 43-åring i augusti 2020. I årets gala var Boseman nominerad för bästa manliga huvudroll för filmen Ma Rainey’s Black Bottom. Också Sean Connery, den legendariska James Bond-skådespelaren, blev hyllad under minnesstuden. Connery avled som 90-åring i oktober 2020.

Källa: Yle

Senaste nytt