Unga motionerar allt mindre – kan leda till problem i arbetslivet

Endast omkring 16 procent av studerande på andra stadiet rör på sig tillräckligt enligt hälsorekommendationerna. Det här har haft en märkbar effekt på ungas fysiska hälsa.

Ungas hälsa har försämrats på grund av minskad motion, det skriver Arbetshälsoinstitutet i ett pressmeddelande. På yrkesutbildningar är läget sämre i jämförelse med gymnasierna. Bara 15,4 procent av studerande utövar konditionsinriktad träning. 

En femtedel av andra stadiets studerande lider av ryggsmärtor på grund av otillräcklig motion. Till exempel är byggbranschen orolig för hur ungas försvagade hälsa kommer påverka deras framtida karriär. 

Det är olyckligt om ett yrke ligger utom räckhåll på grund av brist på motion. Förutom att det försämrar ungdomars allmänna välbefinnande kan det också helt stänga dörrar till vissa yrken. Ett gott allmäntillstånd krävs inom flera branscher, som industri och omsorg, säger Sirpa Lusa, seniorforskare vid Arbetshälsoinstitutet.

Lusa poängterar att för att överhuvudtaget kunna inleda studier inom yrken, som exempelvis räddnings- och polisstudier, måste man klara ett konditionsprov.

– Jag är genuint orolig för hur ungas hälsa kommer att påverka dem i arbetslivet om tio år. Fysiskt arbete blir inte automatiskt lättare, man behöver också träna, tillägger lektor Riitta Jalonen.

Senaste nytt