– Helsingforspolisen får in ungefär 20 anmälningar per år av människor som misstänker att de blivit drogade, säger Jari Illukka som är kriminalinspektör på Helsingforspolisen.
Bakom det låga antalet anmälningar så finns det ett större mörkertal. Många fall där någon misstänks ha blivit drogad sker i sammanhang där alkohol konsumeras, så det är inte alltid lätt att veta vad som är en effekt av droger och vad som beror på alkohol.
Också statistik på samtal till Giftinformationscentralens om knockoutdroppar mellan åren 2016 och 2021 visar på att antalet fall är lågt. Coronapandemin kan ligga bakom det längre siffrorna under de senaste två åren.
Vid anmälan görs ett drogtest och om det visar positivt startar polisen en utredning. Fallen utreds som misshandel. Undersökningen innebär att polisen bland annat ser på filmer från övervakningskameror och intervjuar människor vid brottsplatsen. Illukka betonar att det är viktigt att agera snabbt om man misstänker att man blivit drogad.
– Ett drogtest måste tas senast 24 timmar efter att en person misstänkt att hen blivit drogad. Om det gått längre så är det svårt att bevisa. Det är många som vaknar upp på morgonen efter en utekväll och tror att de eventuellt blivit drogade men inte kollar upp det, säger Illukka.
De fall som anmäls till polisen har främst inträffat på restauranger och barer. Emilias drink blev spetsad på en studiefest. Läs mera om det här