Nattkvarter kan bli verklighet – planeringen är nu igång

Motionen om ett nattkvarter eller -stadsdel i Helsingfors har nu godkänts.

Vid gårdagens stadsfullmäktigemöte blev det klart att Mari Holopainens motion om att etablera ett nattkvarter i Helsingfors kommer att gå vidare. 

Jussi Halla-ahos ändringsförslag blev nedröstat med rösterna 13 för och 70 mot. Sami Muttilainens förslag att fortsätta utredningen av motionen godkändes med rösterna 48 för och 7 mot. 

– Jag anser att det är en jätteviktig del av en levande och intressant stad att det också finns ett livligt nattliv. Det skulle vara bra att koncentrera nattlivet till ett visst område. Det inte skulle störa människor på samma sätt. Turismen kan gynnas genom att det är lätt att hitta nattlivet i Helsingfors, och att allt skulle finnas nära till, säger De Grönas Amanda Pasanen som röstade för motionens fortsatta utveckling. 

Samlingspartiets Arja Karhuvaara var en av de som röstade emot genomförandet av motionen.

– Idén till en sådan stadsdel är nog bra, men vart den kommer och hur den påverkar människors liv på området är det första problem som måste lösas. För tillfället har man också mycket viktigare saker att satsa pengar på än att bygga en nattstadsdel, säger Karhuvaara. 

Hur nattkvarteret kan genomföras och förverkligas utreds för tillfället. Pasanen säger att Helsingfors stad haft planer redan före motionen på att utveckla ett nattkvarter. Statsmyndigenämnen har behandlat bland annat Vallgårds industriområdes planeringsprinciper och om området skulle vara lämpligt för syftet. Inom näringslivssektionen överväger man hur man kunde möjliggöra ett område där privata företag erbjuda sina tjänster.

 

Senaste nytt

Tidningen 3/23

Kiasma har två nya queer-temade utställningar Hur cykelvänligt är Helsingfors? Kan man fira vappen utan alkohol? Vägarbeten i Helsingfors – störande eller nödvändiga? Havis Amanda tar en semester Studentteaterns nya produktion Energi – men till vilket pris? Måsar skapar kaos vid torgen ”Tatueringar är mitt sätt att uttrycka mig själv” Rädda maten!