test

Polisen avbryter Elokapinas demonstration i Koverhar hamn i Hangö

I dag på förmiddagen har polisen ingripit och avbrutit Elokapinas demonstration i Hangö. Polisen har gett order åt aktivisterna att lämna Koverhar hamn.

Polisen har uttalat sig att målsättningen är att lösa situationen genom förhandlingar. Fem personer har tagits fast och förts till polisfängelset i Raseborg.   

– En del av demonstranterna följde polisens order om att avlägsna sig och lämnade platsen med egna fordon. Resten av de som följde ordern åkte från platsen med en tillkallad buss, skriver polisen i västra Nyland på sitt Twitterkonto.

Klockan 11 på torsdag förmiddag meddelade polisen på Twitter att situationen är lugn och att demonstranterna avlägsnat sig från platsen. 

Sedan 12 april har aktivister från Elokapina och Greenpeace befunnit sig i Lappvik i Hangö för att demonstrera mot de ryska antracittågen. Stenkolen kommer från Ryssland och transporteras genom Finland till Koverhar hamn för att exporteras vidare. 

Aktivisternas mål har varit att Finland omedelbart ska stoppa transporten av rysk fossil energi. Elokapina menar att godstrafiken hjälper att finansiera Rysslands krig mot Ukraina samt hotar miljön.

Senaste nytt