Varannan tonårsflicka blir utsatt för sexuella trakasserier – märks också på finlandssvensk stödchatt

Unga flickor har utsatts för mera sexuella trakasserier under coronapandemin. Allt fler unga väljer att ta kontakt via Luckans stödchatt Ärligt talat.

Institutet för hälsa och välfärd THL:s studie visar att andelen utsatta nu är 50 procent, och har ökat med 20 procent sedan 2019. I praktiken betyder det att varannan tonårsflicka i Finland har blivit utsatt för sexuella trakasserier.

Deltagarna i studien är flickor i årskurserna 8 och 9 samt första och andra årets studerande på andra stadiet.

En av förklaringarna till den stora ökningen är att unga har tillbringat mera tid på sociala medier under coronapandemin. Våld i nära relationer har också ökat till följd av samhällets långvariga nedstängning.

Luckans ungdomschatt Ärligt talat har märkt en ökning av ungdomar som tar kontakt via chatten.

– Vi har märkt en stor ökning under pandemin, speciellt av sexuellt våld i hemmet och parrelationer, säger Luckans ungdomsinformatör och vägledare Louise Mannil, som är ansvarig för Ärligt talat-chatten.

 

Senaste nytt

Tidningen 3/23

Kiasma har två nya queer-temade utställningar Hur cykelvänligt är Helsingfors? Kan man fira vappen utan alkohol? Vägarbeten i Helsingfors – störande eller nödvändiga? Havis Amanda tar en semester Studentteaterns nya produktion Energi – men till vilket pris? Måsar skapar kaos vid torgen ”Tatueringar är mitt sätt att uttrycka mig själv” Rädda maten!