Hon reste ensam i två månader: ”Det bästa jag har gjort”

Jessika Berglund tog en paus från sina magisterstudier för att ge sig ut i världen. Hon var ensam på resande fot i sju veckor i Thailand, med bara en 50 liters ryggsäck med sig. Resan fylldes av nya vänner, en kärlek för klättring och en nära-döden-upplevelse.

Jessika Berglund har nyligen återvänt till Finland efter sju veckor i Thailand. Det var den första gången hon begav sig ut i världen helt ensam. Berglund tog med sig ett par långärmade skjortor, några t-skjortor och byxor. Med andra ord packade hon endast ned sådant som hon garanterat behövde.

– Jag kände mig fri då jag inte behövde dra med mig en massa saker. I värsta fall kan man alltid köpa mera kläder, säger Berglund.

Vill man ge sig ut på en liknande resa, rekommenderar Berglund att förbereda sig väl före resan, såväl praktiskt som mentalt. Samhällsnormer och traditioner varierar mycket runtom i världen, och det lönar sig att vara förberedd för att undvika en kulturchock. Samtidigt hjälper det alltid att lära sig ett par fraser och ord på landets språk.

Planering av rutten är viktigt att kolla innan man reser iväg, speciellt vilka tåg, bussar och flyg man ska åka med. Det är också viktigt att ta reda på var man kan röra sig och när, särskilt om man reser som ensam kvinna.

– Man kommer långt bara med att googla vad man behöver veta innan man reser till ett visst land. Jag valde att resa till Thailand på grund av att statistiken visade att Thailand är nästan lika säkert som Finland, berättar Berglund.

Soloresa betyder inte ensamresa

Namnet till trots kan soloresor vara väldigt sociala. Hon fick många nya vänner i Thailand. Berglund träffade bland annat två klättrare, och det dröjde inte länge innan hon fann sig själv klättrande upp längs med bergsväggar.

– Jag lyckades klättra uppför ett berg. Då jag stod där uppe och tittade ner mot staden bredvid tänkte jag att det här är livet. Så här vill jag leva, säger Berglund.

Trots att Berglund hade förberett sig grundligt innan resan gick ändå allt inte som på räls. Hon blev bland annat magsjuk mitt i resan och hade också en nära-döden-upplevelse.

– En av mina vänner klättrade ovanför mig på en bergsvägg. Jag tittade upp och såg att en vass sten rullade rakt ner mot mig. I sista sekunden lyckades jag slänga mig åt sidan, men det var nog riktigt nära ögat, berättar Berglund.

Att resa utomlands ensam under en längre period är ett stort steg för vem som helst. Vissa åker iväg på resande fot för nya upplevelser, andra för att det känns som något de måste göra. 

– Jag skulle absolut rekommendera backpacking, om det känns som något som skulle kunna ge dig glädje. Vare sig det är fråga om ett par dagar eller flera månader. Man lär sig så mycket om sig själv och omvärlden. Självförtroendet blir mycket starkare och man känner sig mera mogen, särskilt då man reser ensam, berättar Berglund.

  • TÄNK PÅ DET HÄR NÄR DU RESER:
  • Lär dig några användbara fraser
  • Lär dig lite om landets kultur i förväg
  • Packa bara det du behöver!
  • Ta reda på var du kan röra dig och när
  • HJÄLPSAMMA APPAR:
  • Hostelworld: hitta hostell att sova på
  • Workaway: hitta boende för ca. 5h arbete per dag
  • Blablacar: likt taxi-apparna vi är vana med, men kör också över landsgränser
  • Flixbus: långväga bussar som kör över landsgränser

Senaste nytt