”Risk för att utbildning kan kosta i framtiden” – Samlingspartiets seger kommer påverka studerande

Riksdagsvalet i april resulterade i seger för Samlingspartiet. Eftersom Samlingspartiet är ett högerparti anser de att en minskning i utgifterna är lösningen för att få Finlands ekonomi på fötter igen. Partiet är beredda att minska utgifterna för bland annat utbildningen, vilket skulle drabba studerande negativt.

Stefan Sjöblom är professor i kommunalförvaltning och jobbar på Svenska social- och kommunalhögskolan vid Helsingfors universitet. Sjöblom berättar att det är oklart vad exakt Samlingspartiets seger kommer betyda i det här skedet, men mycket tyder på ett stramare ekonomiskt läge för alla grupper i samhället.

– Samlingspartiet stöder en sporrande stödpolitik, vilket betyder att det ska vara fördelaktigare att arbeta i stället för att leva på understöd, berättar Sjöblom.

Stefan SJöblom, professor i kommunalförvaltning. Bild: Yana Dmitrieva

I framtiden är det sannolikt att olika stöd kommer att minska, det handlar till exempel om studiestöd, bostadsbidrag och arbetslöshetsstöd. Det här kan i sin tur tvinga studerande att sakta ner på sin studietakt för att ha tid att jobba vid sidan av studierna. Sjöblom hoppas att man kommer experimentera med olika lösningar förrän man genomför permanenta förändringar för att ordentligt kunna överväga de positiva och negativa konsekvenserna i praktiken. Till exempel kan en tajtare budget leda till ökning i psykisk ohälsa, vilket på lång sikt blir kostsamt för samhället. 

– Det finns en risk att utbildning kan kosta i framtiden, fortsätter Sjöblom.

Det här betyder att utbildning kan bli en tillgång som endast de mer förmögna i samhället har möjlighet att utnyttja. Vem som har möjligheten att studera beror till exempel på föräldrarnas ekonomiska situation.

– Det kommer bli ännu viktigare för studentorganisationer att trycka på och förändra politiken, menar Sjöblom.

  • Faktaruta om Samlingspartiet:
  • Grundades 1918
  • Ett liberalkonservativt center-högerparti
  • Under förra riksdags perioden hade de 37 mandat och satt i oppositionen. I år blev det Finlands största parti med 48 mandat i riksdagen.
  • Slogan: “Nu är det rätt tid att börja kavla upp ärmarna och börja jobba”
  • Målet är att få ordning på Finlands ekonomi och minska statsskulden genom att skära ner på utgifterna istället för att höja skatterna. Tanken är att minska budgeten för utbildning, säkerhet, rättsväsendet och olika former av stöd, såsom arbetslöshetsstödet.

Victor Wahlroos studerar statskunskap på Soc&kom för första året. Han berättar att han är rädd för att ekonomin kan bli lidande i framtiden.

– Det är bra att Samlingspartiet försöker aktivera medborgarna, men det blir lätt på andras bekostnad, säger Wahlroos.

Wahlroos ser det ändå som positivt att Sannfinländarna inte blev det största partiet i Finland och håller nu tummarna för en rödblå regering.

Sjöblom menar att inget dramatiskt kommer att hända på kort sikt. Det exakta tidsperspektivet är svårt att säga, men det handlar om ungefär 10-15 år. 

Det är nu upp till partiets ordförande Petteri Orpo att bilda en regering för de följande fyra åren. Sjöblom tror att en rödblå regering i större omfattning skulle beakta utsatta grupper och deras synpunkter. Det finns ingen officiell deadline då regeringen ska vara färdig, men strävan är att ha den klar till midsommar.

Senaste nytt