Berghäll – bättre än sitt rykte?

    Under 1970-talet begicks närmare 80 procent av alla brott i Helsingfors i området Berghäll-Sörnäs-Vallgård. Men stämmer det dåliga ryktet längre? Nattlivet lockar unga, allt fler flyr centrums dyra priser och barerna är kända för sitt alternativa musikutbud och liveband.

    Nattlivet lever i Berghäll. Foto: Iiris Mattsson

    Den tre kilometer långa Helsingegatan skiljer Berghäll och Åshöjden från varandra. Längs en av de bartätaste gatorna i landet samlas unga på kvällarna. Nattlivet är populärt även om gatans östra del är beryktad på grund av sin mångsidiga kundkrets, som är på jakt efter billig alkohol.


    Jesper Simola, 29 år, firar onsdagen med sina vänner i den legendariska baren Roskapankki på Helsingegatan. Baren har en bohemisk rock -känsla som är ganska typisk för gatan.

    Men varför Berghäll?

    – Området har sin egen “vibe”, definitivt olik stämning än i centrum. Här är mera av en småstadsatmosfär, människor känner varandra och barerna är mysiga, säger Simola.

    “Mysigt och billigt”

    28-åriga Sara Jussilainen är studerande och kommer också hellre till Berghäll än vistas i centrum.

    – Berghäll har billigare priser, vilket passar mig som studerande. Här finns mera ungdomar än i centrum och känns därför inte lika snobbig. Det är trevligt att komma hit till de mysiga barerna och få vara sig själv, säger Jussilainen.

    Sara och Emmi Jussilainen, Jesper Simola och Linda Jussila är för första gången i Roskapankki på Helsingegatan. Foto Iiris Mattsson

    Bakom bardisken i Roskapankki jobbar “Temes” som berättar att baren har flera stamkunder och åldersfördelningen är omfattande.

    – De flesta kunder är i medelåldern men studerande tycker också om att komma hit.

    Temes håller samma linje som kunderna i baren, han anser att Berghäll är en trygg och lugn plats som tyvärr hängt fast i ett dåligt rykte.

    – Även om flera tror så, har vi nästan aldrig några slagsmål här.

    Helsingegatan är full av liv och historia och har inte alltid klassas som säker. Berusade och drogpåverkade människor så gott som hör till gatans anda.

    I en gallup gjord förra året av webbtidningen Kvartti frågades intervjupersonerna om de sett slagsmål eller misshandel på sitt eget bostadsområde under det senaste året. I undersökningen kom Berghäll på andra plats direkt efter Åshöjden. Då man frågade om de drabbats av problem med droger gavs samma resultat. Kvartti hävdar ändå att området blivit lugnare jämfört med tidigare år.

    Ina Suominen var lite skeptisk i början då hon flyttade från Ulrikasborg till Berghäll. Foto: Iiris Mattsson

    Ina Suominen, 23 år, har bott på fjärde linjen i Berghäll i ungefär ett halvt år. Hennes upplevelser om Berghäll är väldigt annorlunda än mycket man hör om oroliga Berghäll. Suominen anser att hon känner sig trygg i området även under nattetid.

    – Jag känner mig trygg även om jag åker hem ensam på natten. Jag lärde mig ganska snabbt när jag flyttade hit att man inte kan bli rädd för varje människa som försöker tala med en.

    Suominen menar att tröskeln att gå ut på stan är lägre då man bor så nära eftersom kollektivtrafiken till Berghäll är så bra. Med barerna kommer även berusade människor. Suominen menar att det hänger väldigt mycket på ens attityd hur man upplever dem.

    – Det var en natt då någon stod i vår trappuppgång och skrek på full hals. Det var lite obehagligt, men desto värre incidenter än det har jag inte varit med om. Jag tycker att Berghäll är en trevlig plats att bo på och jag har trivts bra.

    Längs Helsingegatan sitter ofta människor på kvällarna i hoppet om att tjäna en slant. Foto: Iiris Mattsson

    Skribenter: Charlotte Lindberg och Iiris Mattsson