De stolta, de fria, de vackra – Ett decennium med Bob Malmström

Från Finlands Darkside till Kina och Brasilien. Bandet Bob Malmström har hunnit vara med om mycket under sina tio år i musikbranschen.

Bilden är från Gloria i Helsingfors 2012. Fotograf: Niko Mönkkönen

Den 20 mars 2010 spelade Bob Malmström för första gången på Darkside Club, en bar som enligt en recension på Yelp är ”en av de värsta svinstiorna i Tölö”. Tio år senare har de gjort över 250 gig, från Brasilien i väst till Kina i öst.

När bandet grundades av långvariga vänner låg fokuset dock på andra saker, förklarar solisten Carolus Aminoff.

– På tankestadiet hade vi säkert grundat hundra band, men i något skede konstaterade vi att då vi på riktigt grundar ett band ska det vara svenskspråkig hardcoreaktig musik. En sommar när jag var ledig satt jag i mitt barndomshem och lyssnade på gamla favoritskivor, då jag konstaterade att alla dessa band budskapsmässigt alltid gjort samma sak, som till exempel ”kill the president”, ”fuck the system” och så vidare. Jag tänkte att det skulle vara roligt att göra sådan musik men svänga på budskapet, och lägga en liten finlandssvensk klick med. Sedan föll allt bara på plats.

Bob Malmström har varit aktiva under ett decennium då musikvärlden har sett stora
förändringar. Då Tala Svenska Eller Dö släpptes hade Spotify 650 000 betalande kunder.

Idag ligger siffran på över 120 miljoner. För Bob Malmström och andra band med stark DIY-anda har förändringen dock varit ganska liten.

Bob Malmström

Grundades: 2010

Genre:Hardcoreband från Westend i Esbo.

Medlemmar: Gitarristen Olof Palmén, solisten Carolus Aminoff,
trummisen Wilhelm Wahlroos och basisten Carl Johan Langenskiöld.

Produktion: Har släppt tre album, samt en handfull EP:n både själv och 
tillsammans med andra band.

Kända låtar: Eliten, Tala Svenska Eller Dö, och Finska är inget språk, 
det är ett symptom.

– Mindre band är vana med att alltid göra allt själva. Skivbolagens roll är alltmer överflödig
nuförtiden, och det är mindre viktigt med fysiska album så länge som det finns musik att
streama. De två viktigaste grejerna med att vara ett lite mindre band är att musiken finns
tillgänglig på streamingtjänster, och att man spelar live. Saknas någondera av dem är det lite som att du inte skulle finnas överhuvudtaget, säger Aminoff.

För att fira jubileumsåret släpper Bob Malmström tillsammans med andra band tre split-EP:n, varav två redan finns tillgängliga på streamingtjänster. En jubileumskonsert kommer att äga rum på baren Lepakkomies i Helsingfors den fjärde september. Bandet har även planer för längre fram i framtiden.

– Det händer något hela tiden. En bra tillgång i det här bandet är att alla har idéer hela tiden, både vad gäller ny musik och nya turnéer. Ny musik skrivs och vi har för tillfället sex stycken mer eller mindre färdiga låtar. Nästa år fyller vårt debutalbum Tala Svenska Eller Dö 10 år och albumet har varit slutsålt överallt. Det är många som har frågat om en vinyl,  det skulle vara roligt om man skulle få utgivet albumet på vinyl så nära det ursprungliga utgivningsdatumet som möjligt.