Historisk tilläggsbudget på över 4 miljarder – största någonsin

På onsdag presenterade regeringen resultaten av två dagars intensiva budgetförhandlingar. Regeringen satsar särskilt på finländares hälsa och på att stöda kommunerna under coronakrisen.

Enligt statsminister Sanna Marin (SDP) fokuserar regeringen nu på akuta åtgärder, samtidigt måste man också tänka på tiden efter coronakrisen. 

– Vi satsar i synnerhet på kommunerna, på myndigheterna, företagen och på välfärden, säger Marin.

Regeringen presenterar ett omfattande stödpaket för kommunerna på över en miljard euro. Kommunerna ska få ersättning för bortfall i kommunalskatter för 547 miljoner euro. 

Regeringen höjer i tilläggsbudgeten stödet till företag med nästan en miljard. Kommunerna får 150 miljoner euro för att dela ut som stöd till egenföretagare.

Viruset är inte företagares fel och därför stöder regeringen dem, säger justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP).

Landets sjukvårdsdistrikt får också stöd direkt ur statsbudgeten för att klara av ökade kostnader som tillkommit på grund av coronaviruset.

600 miljoner satsas på att skaffa skyddsutrustning, främst för sjukvårdspersonal. 

– Vi kan inte lita på att allt material kommer från utlandet, säger statsminister Marin. Hon berättar att inhemsk produktion av skyddsutrustning är på gång.

Finland tar tiotals miljarder euro i lån för att hantera den pågående krisen. 

– Ingen befolkningsgrupp ska lida mer än någon annan och framtida generationers börda ska inte bli ohanterlig, säger finansminister Katri Kulmuni (C).

Föräldrar vars inkomst fallit bort på grund av skolornas distansundervisning kommer att få ersättning. 

Också personer som befinner sig i karantän kan få ekonomiskt stöd. Familjebidraget blir 723 euro i månaden och träder träder retroaktivt i kraft den 16:e april.

– Vi kan inte upprepa de misstag som begicks under lågkonjunkturen på 90-talet. Regeringen väljer att stöda familjerna också mitt i krisen, säger undervisningsminister Li Andersson (VF).

Undervisningsministern understryker att undervisningen fortsätter trots att skolorna är stängda. 

Regeringen tar i maj fram en tilläggsbudget för kommunerna som ska öka stödet för elever och studerande och reparera luckor i kunnandet.

Kulturens och idrottens tilläggsanslag går loss på cirka 60 miljoner euro. 40 miljoner går till aktörer inom kulturen och konsten och 19,6 miljoner till idrotten.

Senaste nytt