Polisen uppmanar till fysisk distans också på vappen

Vappen ser annorlunda ut än tidigare år, i och med att sammankomster med över 10 personer är förbjudna. Polisen är orolig över att människor ska samlas och fira vappen trots de rekommendationer som råder. Enligt Polisstyrelsens pressmeddelande om årets valborgsfirande har speciellt unga människors sammankomster ökat under den senaste tiden. Risken för att det varma vädret ska uppmuntra människor att samlas även på vappen finns.

Under vappen är det förbjudet att ordna alla typer av evenemang och tillställningar på allmänna platser och ifall polisen observerar att sådana är i gång, kommer de i första hand att avsluta dem med råd, uppmaningar och befallningar.

Polisen kommer att synligt övervaka att restriktionerna följs, men utgår från att var och en själv agerar ansvarsfullt.

 – Vi vill betona självdisciplin och det egna ansvaret att hålla sig hemma och fira valborg på ett sätt som inte orsakar närkontakt eller stora folkmassor där viruset kan spridas, säger polisinspektör Konsta Arvelin på Polisstyrelsen.

 Arvelin påminner också om att det nog kommer nya tillfällen att fira och att man nu måste ha tålamod, för att vi ska kunna återgå till den normala vardagen så fort som möjligt.

Noggrannare information om hur mycket resurser årets vappenfirande kräver av polisen och till exempel hur de som bryter mot begränsningarna eventuellt straffas vill polisen ännu inte kommentera vid det här laget. 

 

Källa: Polisstyrelsen

Senaste nytt