test

Nu kan du få coronauppdateringar direkt i din telefon

I appen 112 Finland har man tidigare kunna ringa nödsamtal och dela sin position i nödsituationer. Nu kan man också ta del av den senaste informationen om coronaviruset direkt i appen.

Syftet med uppdateringen är att medborgare ska få officiell information och råd om corona. Man hoppas att det här ska minska felaktiga rykten och minska onödiga samtal till nödnumret.

Meddelanden kan publiceras för alla appens användare eller endast användare i ett specifikt geografiskt område.

Vi utvecklade den nya funktionen snabbt för att ge information om exceptionella omständigheter och coronaepidemin vid behov. Avsikten är att funktionen också kommer att användas i framtiden för annan annan officiell information, säger Nödcentralsverket i ett pressmeddelande.

Funktionen kan i framtiden användas för att till exempel informera allmänheten om saknade personer. Myndigheterna kan också rapportera om övningar i bostadsområden.

Offentliga meddelanden kommer att visas i 112 Finland som vanliga aviseringar. Enligt nödcentralsverket kan telefonens egna inställningar, till exempel energisparläge eller brist på positionering, vara ett hinder för att ta emot aviseringarna.

Senaste nytt