Ramadan inleds i kväll – muslimer hittar gemenskap på nätet

I kväll inleds den muslimska fastemånaden ramadan. I pandemins tecken ställs gemensamma måltider och böner in. Fokus ligger nu istället på andlig tillväxt och virtuell gemenskap.

Fram tills den 23 maj kommer tiotusentals muslimer i Finland att avstå sig från att äta, dricka, röka och ha sex under dagsljusets timmar. Under normala omständigheter samlas man varje kväll i landets moskéer. 

– I normala fall samlas vi varje kväll i moskén för iftar och tarawih under ramadan, säger Nuha Abuzaid ordförande för Nuoret Muslimit.

Iftar är den fastebrytande måltiden som ofta delas med familj och vänner. Måltiden följs av av tarawih, en rad böner specifika för ramadan.

Som så mycket annat har de viktiga sammankomsterna nu blivit virtuella. Böner och gemensamma måltider ska hållas till exempel på Zoom och Whatsapp. Under ramadan påbörjar även flera muslimska radiokanaler sin verksamhet. I Finland kan man bland annat lyssna på Ramadan Radio.

– Det här året blir det större fokus på andlig tillväxt och att stärka sin relation med Gud, säger Abuzaid.

Efter ramadan bryts fastan med ett tre dagar långt firande som kallas Eid al-Fitr. Högtiden är en av de viktigaste inom islam. Firandet består vanligtvis av mycket mat, vänner, familj och gåvor. 

– Inget vet riktigt hur Eid firas i år. Vi kommer antagligen vara tvungna att fira hemma. 

Trots de exceptionella omständigheterna tänker Abuzaid positivt.

– Naturligtvis hoppas man ju att situationen skulle vara normal. Det kommer vara annorlunda och vi kommer sakna varandra. De virtuella träffarna gör ändå att man aldrig känner sig ensam.

Senaste nytt