Uppgifter till Yle: Affärsmannen som levererade de bristfälliga andningsskydden gripen av polis

Centralkriminalpolisen CKP har gripit affärsmannen Onni Sarmaste efter leveranserna av bristfälliga andningsskydd till Försörjningsberedskapscentralen FBC. Det rapporterar finska Yle.

Tidigare frös CKP drygt 2 miljoner euro på Onni Sarmastes konton. I dag frös polisen fler av Sarmastes konton. Pengarna som frös kommer från affären med de bristfälliga andningsskydden från Kina. Sarmaste är en av de affärsmän som gjorde affären med Försörjningsberedskapscentralen.

Yle hade senast kontakt med Sarmaste klockan 13 i dag, då han befann sig i sitt hem.

– Nu har mina pengar till ett värde av 2,7 miljoner euro frusits. Det är pengar som har betalats för mina leveranser av andingskydden. Det här är helt sjukt, säger Sarmaste till Yle.

Efter klockan 14 kunde Yle inte längre nå honom på telefon. 

Polisen bekräftar inte att Sarmaste har gripits.

– I det här skedet finns inget nytt att berätta, säger kriminalinspektör Tomi Taskila på CKP till Yle.

I samband med Försörjningsberedskapscentralens köp av andningsskydd påbörjade CKP en förundersökning om grovt bedrägeri. Polisen uppger inte vem som misstänks för brott.

I fredags sa Sarmaste att ”det finns tecken på” att han hör till de misstänkta.

Sarmaste köpte två lyxbilar – en Bentley och en Porsche – efter affären med FBC, rapporterar tidningen Seiska. De bilarna har inte ännu beslagtagits av polisen.

Polisen försöker återfå den summa som FBC lagt ut på den uppmärksammade och misslyckade affären med Sarmaste. Sammanlagt handlar det om fem miljoner euro.

 

Senaste nytt

Tidningen 3/23

Kiasma har två nya queer-temade utställningar Hur cykelvänligt är Helsingfors? Kan man fira vappen utan alkohol? Vägarbeten i Helsingfors – störande eller nödvändiga? Havis Amanda tar en semester Studentteaterns nya produktion Energi – men till vilket pris? Måsar skapar kaos vid torgen ”Tatueringar är mitt sätt att uttrycka mig själv” Rädda maten!