Derek Chauvin döms som skyldig i fallet George Floyd

Den före detta polisen som våldsamt attackerade George Floyd har fällts för mordet av den svarta mannen. Att Derek Chauvin dömdes som skyldig till alla tre åtalspunkter ses som en seger för rättvisan av Floyds stödare.

Derek Chauvin har dömts som skyldig i fallet George Floyd. Chauvin knäböjde på Floyds nacke i mera än nio minuter, vilket ledde till att Floyd dog från syrebrist. Brottet startade en våg av protester mot polisvåld i USA och världen över.

Juryn dömde Chauvin enhälligt som skyldig till brottet han utförde på den 45-åriga svarta mannen i maj 2020. Den vita före detta polisen från Minneapolis dömdes för mord av andra och tredje graden, samt dråp. Därmed fälldes alltså Chauvin för alla de tre åtalspunkter åklagaren hade presenterat.

Mord av andra och tredje graden motsvarar dråp i Finland, men de kan i USA ge upp till 40 respektive 25 års fängelsedom. Den tredje åtalspunkten kan betyda 10 års fängelse.

Stora jubel bröt ut omedelbart efter att domen gavs bland folkskaran utanför domstsbygganden i Minneapolis. Att Chauvin fälldes skyldig för alla tre åtalspunkter var precis det som Floyds stödare hoppades på.

Domen förkunnas om åtta veckor.

Källor: The Guardian, Yle

Senaste nytt