”Det känns jättebra att vi unga får vaccin under sommaren” – unga ser positivt på att vaccineringarna framskrider i Helsingfors

Vaccineringarna mot coronaviruset rullar på som bäst och just nu har ungefär en tredjedel av Finlands befolkning fått sin första vaccindos. I Helsingfors vaccineras just nu personer som tillhör någon riskgrupp, samt personer som är äldre än 59 år. Även personer som fungerar som närståendevårdare vaccineras för tillfället.

Arthur Berglund, 17 år från Helsingfors, tillhör riskgrupp 1 på grund av att han har kronisk bronkial astma (J45). Enligt honom har Finlands vaccinering gått snabbt framåt trots att vi är en aning långsammare än andra länder.
– Om man jämför med andra länder så skulle jag säga att vi är lite efter, eftersom vi är ett ganska utvecklat land och många andra länder har kommit längre med vaccineringen, men jag skulle ändå säga att det överlag har gått ganska snabbt.

Arthur Berglund lider av kronisk astma och därav hör han till riskgrupp 1.
Foto: Alexandra Berglund

På grund av att Berglund tillhör riskgrupp 1 har han förkörsrätt att gå och vaccinera sig före andra jämnåriga.
– Jag går och vaccinerar mig inom en månad i alla fall. Jag tycker att det är bra att dom börjar vaccinera de äldre och de som är i riskgrupp istället för att vaccinera alla samtidigt. Det är även effektivt att man beställer vaccineringstid elektroniskt eftersom ifall man skulle beställa tid på plats skulle det öka chanserna för att viruset skulle smittas.

Berglund tycker att vaccineringsordningen i Finland är rättvis men om han skulle få bestämma så skulle han ordna vaccineringen på ett annat sätt.
– Jag tycker att vaccineringsordningen är bra men om jag själv skulle bestämma så skulle jag ge vaccinet till ungdomar först eftersom de är ungdomarna som rör sig mest och de är de som sprider viruset mest.

Två fall av den nya varianten av coronaviruset B.1.617, även kallad den indiska varianten, har konstaterats i Finland vilket kan upplevas som stressande enligt Berglund.
– Det är lite stressigt att det kommer en ny mutation vars spridning är svår att stoppa. Det känns som att det är ännu farligare för Finlands population.

Vaccineringen framskrider i Finland, men trots det känner Berglund ingen som fått vaccinet som är lika gammal som honom.
– Jag känner faktiskt inte något som har fått vaccinet ännu. Min flickvän (född 2004) vaccineras om några dagar eftersom hon också har astma.

Känner du någon jämnårig som varit smittad av corona?
– Jag känner inte en enda som varit coronasmittad.

Närundervisningnen är möjligtivs ett alternativ i höst ifall vaccinationen fortsättningsvis framskrider i snabb takt.
Bild: Mche Lee / unsplash

Rebecca Sjölund, 21 år från Helsingfors, är förväntasfull inför framtiden.
– Jag tänker ta vaccinet. Jag tycker att vaccineringstakten bara plötsligt gått mycket snabbare, det känns som att det var förra veckan som bara 80-åringar fick vaccinet.

Skolorna skulle möjligen kunna införa närundervisningen igen om vaccineringstakten fortsätter lika snabbt, enligt Sjölund.
– Det verkar i alla fall som att vaccineringen har rappat på mycket eftersom vi ungdomar och unga vuxna får vaccinet inom sommaren. Det är ju en jättepositiv sak eftersom vi då kanske kan gå tillbaka till närundervisningen på hösten. Hoppeligen är det mesta då ”back to normal”.

Ronja Englund, 21 år från Helsingfors, tycker att vaccinering i Finland kunde effektiviseras.
– Jag tycker vaccineringen delvis har framskridit bra i Finland. Även då det är viktigt att ha ett system på vilka åldersgrupper eller riskgrupper som vaccinet först ges till så har inte vaccineringen varit tillräckligt effektiv. Istället för att att endast koncentrera sig på vilken ordning vaccinet ska ges så borde det finnas ett fungerande system där färre vaccindoser kastas bort då patienter inte dyker upp till själva vaccineringen.

Senaste nytt

Tidningen 3/23

Kiasma har två nya queer-temade utställningar Hur cykelvänligt är Helsingfors? Kan man fira vappen utan alkohol? Vägarbeten i Helsingfors – störande eller nödvändiga? Havis Amanda tar en semester Studentteaterns nya produktion Energi – men till vilket pris? Måsar skapar kaos vid torgen ”Tatueringar är mitt sätt att uttrycka mig själv” Rädda maten!