test

Studerande drogas även på studieevenemang – Emilias drink blev spetsad på sits

Risken att bli drogad under en utekväll gäller inte endast barer och klubbar – faran finns också på studieevenemang. I vintras befann Emilia Savage sig på en sits ordnad av en studentnation. Sitsen började som alla andra, men vid efterrätten började något kännas fel. Det var inte förrän nästa morgon som Savage förstod att någon hade lagt något i hennes drink under kvällen.

– Jag var ironiskt nog den som ropade ”välivesi” hela tiden åt alla i bordet, så jag hade koll på hur mycket alla drack, säger Savage.

Savage berättar om hur hon under hela kvällens lopp hade stark koll på det hon drack och att den enda alkoholen hon konsumerade under en fem timmars period var det som serverades som bordsdryck. När det blev dags för paus före efterrätten lämnade alla borden och rörde sig fritt i rummet. När sitsen körde i gång efter pausen beskriver Savage att det kändes som om allt hon druckit under kvällen började påverka henne på en gång.

– Jag tappade min motoriska förmåga. Det kändes som att jag var klar i huvudet, men att någonting försökte söva ner mig, säger Savage.

Savage förklarar hur hon genast satte ner sig då hon började känna att något inte var som det skulle. När man festat en längre tid, vet man hur det känns när man druckit för mycket. Det betyder även att man märker då någonting känns fel. Hon kände att hon inte hade någon kontroll över sin egen kropp och ringde åt sin pojkvän för att hämta henne. Hennes pojkvän berättade senare för henne hur han aldrig sett henne i ett liknande tillstånd, fastän de känt varandra i sju år och han sett henne berusad förut.

Jag tappade min motoriska förmåga. Det kändes som att jag var klar i huvudet, men att någonting försökte söva ner mig.

– Jag var inte säker om det här verkligen hade skett eller om jag bara överdrev. Jag började ”gaslighta” mig själv med att jag misslyckats i att veta mina egna gränser, säger Savage. 

Det var först då en av Savages vänner tog kontakt med henne nästa morgon för att fråga om något kändes fel kvällen före, som hon förstod vad som egentligen hade hänt. Samma vän misstänkte även att både hon och hennes andra vän blivit drogade under samma sits. Nästa dag tog Savage kontakt med nationen för att berätta om vad som hänt. Hon förklarar hur hon erbjöds hjälp med situationen och att nationen enligt henne tog händelsen på allvar. 

Det var nästan omöjligt att se vem som skulle ha varit bakom det, eftersom så många människor rörde sig konstant i bilderna från övervakningskamerorna. Ännu i dag har Savage haft det svårt att förstå vad motivet var eftersom ingen stod ut eller närmade sig när hon var sårbar. Enligt henne känns det konstigt att sånt här händer på studieevenemang, eftersom man oftast känner så långt som alla där. Det är svårt att förstå motivet bakom handlingen.

– För mig känns det värst att någon annan har rätten att bestämma vilket sinnestillstånd de lägger dig i, säger Savage.

Savage berättade hur hon efter händelsen inte gick på några fester eller drack på nästan tre månader. Fastän hon nu börjat gå på olika evenemang igen, är hon ändå väldigt försiktig med sina drycker. Även då det kommer till vardagliga situationer ber hon ofta att någon håller koll på det hon dricker. På senaste tid har hon märkt att hon för en inre dialog med sig själv före hon kan ta emot en drink av någon. Även om det skulle handla om en vän eller bekant.

– Upplevelsen har nog lämnat sina spår och jag märker att jag blivit mycket mer försiktig, säger Savage.

Enligt polisen finns det antagligen ett stort mörkertal i statistiken. Endast kring 20 personer per år anmäler deras misstankar om att de blivit drogade. Läs mera om polisens kommentarer här.