Lekande fiskar och vandrande älgar kan hjälpa dig koppla bort vardagens stress

Älgar som simmar över Ångermanälven. Abborrar och mörtar som leker i Bodvattnet. Eller varför inte en sju timmar lång tågresa? Det här är exempel på innehåll i slow-tv.

Bild: Fredrik Nordström

Slow-tv skildrar ofta vardagliga händelser och processer. Det långsamma och autentiska formatet kan fungera som en verklighetsflykt.

– Slow-tv är en maratonsändning där man följer ett händelseförlopp. Det ska vara dokumentärt, inte påhittat, säger Joakim Lax, redaktör för Svenska Yles program Naturväktarna.

Lax tycker att slow-tv genren är svår att definiera. I vanliga fall kännetecknas slow-tv av att man följer en långsam och gärna direktsänd process från olika kameravinklar.

 – Det unika är att man med hjälp av teknik kan komma så nära ett händelseförlopp.

Joakim Lax har varit med och gjort slow-tv-programmet Fiskstigningen på Svenska Yle.
Bild: Åsa Svarvar

Dokumentation och underhållning i ett

Joakim Lax tror att det långsamma formatet ger tittaren möjlighet att varva ner och låta tankarna flöda fritt. 

 – Det ligger något i det långsamma formatet. Det blir en skön motvikt till allt det andra som redan är färdigtuggat och småstressigt, så som sociala medier med snabba nyheter och jakten på klick. Det är vilsamt för en hjärna som annars jobbar på högvarv, anser Lax.

Blanka Henriksson, universitetslärare i kulturanalys med inriktning etnologi och folkloristik vid Åbo Akademi, tror att slow-tv fungerar som ett alternativ till den snabba underhållningen. Henriksson tänker sig att det måste gå tillräckligt långsamt för att vara intressant. Slow-tv kan vara ett spännande sätt att avbilda verkligheten.

 – Det finns ingen given story som ska följas utan du är ganska fri att fundera själv, säger Henriksson.

Filmer och dokumentärer bygger ofta på snabba klipp och noggranna manus. Med slow-tv tas ett långt steg bort från det här. Lax menar att slow-tv formatet och avsaknaden av manus ger tittaren en möjlighet att själv fundera på vad som kommer ske till näst. 

 – Det eggar fantasin vilsamt. Vi behöver tillåtas att tänka och ta in, säger Lax.

En känsla av autenticitet

Ett nytt slow-tv-program från Svenska Yle är Fiskstigningen. Programmet visar hur fiskar leker i Bodvattnet i Kvarkens skärgård. Det är ett sätt att erbjuda underhållning och samtidigt sprida kunskap om ämnet.

 – Alla har inte möjligheten att bege sig ut i naturen och se det här själva, så vi ville leverera det hem till människors telefoner och plattor, förklarar Lax.

Fiskar som leker i Bodvattnet.
Bild: Yle

Lax förklarar att arbetet bakom en produktion är tidskrävande, resurskrävande och förutsätter noggrann planering. Det är viktigt att ta hänsyn till djurens och naturens spelregler. Kameror och mikrofoner bör placeras diskret för att inte påverka djurens beteenden. Det gäller också att fundera på tekniska lösningar för att få signalerna att sändas vidare.

 – Det är inget man vevar ihop över en helg, säger Lax.

Blanka Henriksson tror att det är just naturupplevelsen som skapar lugnet. 

 – Du följer inte enskilda personer utan ett flöde på en plats och ser växlingar i årstider och väder.

Hon tänker sig att det för många kan vara ett sätt att fly verkligheten och finna ett lugn. Till exempel Den stora älgvandringen, som visar älgar och natur i Ångermanland i Sverige, kan utgöra en verklighetsflykt för dem som sitter i urbana miljöer. Det är ett sätt att fly från det snabba och hektiska till det långsamma.

Henriksson tänker sig att det enkla formatet tilltalar publiken. Det kan skapa en känsla av här och nu, en känsla av autenticitet.

 – Det är inte en massa superhjältar som svischar förbi, utan det är till exempel älgar som vandrar, säger Henriksson.

Blanka Henriksson är universitetslärare i kulturanalys med inriktning folkloristik och etnologi vid Åbo Akademi. Hon tror att slow-tv-tittande kan vara ett avkopplande sätt att fly den hektiska vardagen.
Bild: Privat