test

Macron segrare i Frankrike, men parlamentsvalet fortfarande oavgjort – ”Det är viktigare än någonsin att alla röstar”

Presidentvalet i Frankrike avgjordes på söndagen, då Macron slog Le Pen med cirka 58 procent av rösterna. I Europa har många gratulerat Macron på sin seger, men alla är inte nöjda med resultatet. Macron medgav i sitt tal till det franska folket att många röstat på honom endast för att stoppa ytterhögerns Le Pen.

– Det har varit frustrerande att följa med valet från Finland. Det känns inte som om man kan påverka på samma sätt och man fick inte så mycket information, säger Ottilia Främling, som är studerande vid Svenska social- och kommunalhögskolan. Hon har dubbelt medborgarskap och följde med spänning med det franska presidentvalet från Finland.

Valet var historiskt i många avseenden. Det är första gången på 20 år som en fransk president suttit kvar en andra mandatperiod. Valet hade också lägst valdeltagande sedan 1969. Nästan 30 procent av de röstberättigade avstod från att rösta. Särskilt unga avstod eller röstade tomt eftersom de inte ansåg att kandidaterna inte representerade deras intressen.

– Jag tycker inte att någondera av kandidaterna är bra ur unga människors perspektiv. Pensionsåldern höjs och jag tror att klimatpolitiken kommer påverka unga särskilt mycket i framtiden. Jag känner inte att jag röstade för en kandidat, jag röstade mot fascismen, säger Främling.

”Jag känner inte att jag röstade för en kandidat, jag röstade mot fascismen.”

Främling anser att den oroliga politiska situationen påverkar särskilt unga och att man inte kan avstå från att rösta även om det inte finns en passlig kandidat. Hon har själv känt sig hopplös, då de kandidater hon vill stöda inte kom vidare i valets första omgång.

Ändå uppmanar hon andra unga att rösta i parlamentsvalet som ordnas i två omgångar i juni.

– Jag tycker det är viktigare än någonsin att alla franska medborgare deltar i parlamentsvalet, säger Främling.

Valet kommer vara betydelsefullt för Frankrikes politiska riktning och Le Pen har redan vänt blicken mot parlamentsvalet. Trots att Macron vann presidentvalet har Le Pen uttalat sig hoppfullt om resultatet. Hon lyckades nämligen samla ihop ett stöd som var nästan tio procentenheter högre än 2017 då hon mötte Macron förra gången. Macron har betonat sin samarbetsvillighet för att vinna majoritet i parlamentsvalet.

Källor: Yle, Omni, Le Monde 

Senaste nytt