test

Utbytesstudent i Paris: Franska presidentvalet förvånansvärt osynligt

Just nu är Frankrike mitt i ett presidentval och första omgången avgjordes i går. Vi har talat med utbytesstuderande Lina Frostdahl som har följt valet från Paris.

Det är Frankrikes sittande president Emmanuel Macron, från partiet LREM,  som nu tävlar mot ytterhöger politikern Marine Le Pen i en andra valomgång.

Macron fick 27,6 procent av rösterna och Le Pen landande på ett stöd på 23,4 procent. 

– Jag hade förväntat mig att presidentvalet skulle synas mera när man rör sig på gatorna, men det har synts väldigt lite, säger Lina Frostdahl som är en finlandssvensk utbytesstudent i Paris.

Frostdahl studerar vid Svenska Social- och kommunalhögskolan och är nu på utbyte vid Science Po som är ett samhällsvetenskapligt universitet i Paris. Universitet har fått besök av presidentkandidater och valvakor har ordnats för studeranden. 

– Eftersom jag studerar samhällsvetenskaper här, så har valet märkts tydligare i mina kretsar, säger Frostdahl.

Macron har inte drivit någon storslagen kampanj eftersom valteamet uppskattat att hans presidentstatus ska ge tillräckligt med stöd. Le Pen har däremot turnerat i mindre orter i sju månader för att nå ut sitt budskap.

Frostdahl tror att kriget i Ukraina kan ha påverkat att valet inte fått lika mycket synlighet, men på sociala medier har hon däremot märkt mer aktivitet. 

– Många kandidater har försökt nå unga, bland annat via TikTok, där har Macron nästan 3 miljoner följare, säger Frostdahl.

Senaste nytt