test

Rapporter om explosioner i Ukraina och Moldavien de senaste dagarna

Rysslands anfallskrig i Ukraina har nu pågått i 63 dagar. Här har vi samlat de viktigaste händelserna från de senaste dagarna.

Rapporter om explosioner från regionen kring ockuperade Cherson 

Den ockuperade staden Cherson i södra Ukraina har under onsdagskvällen utsatts för fler explosioner. CNN och ukrainska webbtidningen Euromaidan Press rapporterade om en explosion nära tv-tornet i Cherson. Enligt källorna hade ryska tv-kanaler slutat fungera i regionen efter explosionen.

Cherson-regionen börjar använda rubel från och med den första maj, enligt den ryska statliga nyhetsbyrån Ria. Påståendet har inte bekräftats av oberoende källor. Cherson har varit ockuperat av ryska styrkor sedan början av mars. På tisdagen hävdade Ryssland att de hade tagit över hela Cherson-regionen.

 

EU svarar på Rysslands krav att betala för gas i rubel

Den ryska gasjätten Gazprom bekräftar i ett pressmeddelande att gasleveranserna till Polen och Bulgarien upphör från och med onsdagen 27 april. Det här efter att ländernas gasbolag avvisat det ryska kravet på att betala för gasen i rubel. Enligt EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen får Polen och Bulgarien nu gas från andra EU-länder. EU importerar 40 procent av sin gas från Ryssland, men enligt von der Leyen ska användningen av ryska fossila bränslen i Europa avslutas.

von der Leyen anklagar Ryssland för att använda gas som ett utpressningsmedel. Hon påpekar draget som ett bevis på hur opålitligt Ryssland är som gasleverantör.

Ungerns utrikesminister Péter Szijjártó bekräftade på torsdagen att Ungern går med på att betala gas och olja i rubel till Ryssland. Han säger att Ungern inte har något alternativ, då 85 procent av gasen och 65 procent oljan som används i Ungern kommer från Ryssland.

 

Separatistregion i östra Moldavien utsatt för attack

I tisdags attackerades två radiomaster i ryskvänliga Transnistrien i östra Moldavien. Radiomasterna exploderade på tisdagsmorgonen, och orsaken till attacken är fortfarande oklar. Det här är första gången ett land som inte deltar i kriget i Ukraina blir attackerat.

Enligt nyhetsbyrån Reuters har Kreml uttryckt oro för att attacken är ett ukrainskt terrordåd. Den ukrainska presidentens rådgivare varnar däremot Moldavien för att de kommer vara Rysslands nästa offer om Ukraina faller. Moldaviens president Maia Sandu anser att dåden gjordes av grupperingar som stöder kriget.

Transnistrien är en ryskspråkig separatistregion vid gränsen till Ukraina som utropade sig självständigt då Sovjetunionen föll.

Senaste nytt