Vårdstuderande om vårdstrejken: ’’Känner ingen osäkerhet inför framtiden’’

Patientsäkerhetslagen kommer inte att behandlas i regeringen eftersom den inte anses vara nödvändig just nu. Vårdstuderande Wilma Björk och Jessica Hellqvist låter sig inte skrämmas av den oklara situationen inom vårdbranschen.

– Jag känner ingen osäkerhet inför framtiden. Det finns väldigt många möjligheter inom vårdbranschen, säger Wilma Björk, som studerar till hälsovårdare.

Jessica Hellqvist instämmer.

– Det finns ett brett utbud av jobb för vårdstuderande. Man kan i princip välja vad man vill, säger Hellqvist, som studerar till sjukvårdare.

Vårdstrejken har också synts i studerandenas vardag. 

– Jag har hört av vänner som är på praktik att den plötsligt har avbrutits. Det är mycket oklarheter kring just praktiken, säger Björk.

– Arcada har skickat ut mail till vårdstuderande att praktiken kan påverkas av strejken, fortsätter Jessica Hellqvist.

Jessica Hellqvist och Wilma Björk, vårdstuderanden.
Jessica Hellqvist och Wilma Björk är vårdstuderande på Arcada. Bild: Privat

Fastän det råder osäkerhet kring vårdbranschen och många som jobbar inom vården funderar på att byta bransch, så var båda två eniga om att de vill i framtiden vill jobba inom vårdbranschen.

Jessica Hellqvist planerar på att fortsätta sina vårdstudier också efter sin yrkesutbildning.

– Jag håller med. I framtiden ser jag inte mig själv som en arbetstagare på fältet, utan mer som någon som har en chefsposition, instämmer Wilma Björk.

Finns inte behov för en patientsäkerhetslag

Lagen skulle ha inneburit att vårdare kan tvingas på jobb för att trygga patientens säkerhet. Familje- och omsorgsministern Aki Lindén meddelar om beslutet i ett inlägg på Twitter.

Den pågående vårdstrejken lider mot sitt slut och regeringen anser därför att patientsäkerheten inte äventyras.

Redaktörer: Vendla Fagerudd och Sigrid Hult

Senaste nytt