Vilka sorters mensskydd blir gratis? ”Det skulle vara trevligt om alla fick en menskopp”

Mensskydd har olika egenskaper och prisklasser. Vilka sorters medel som kommer delas ut är ännu oklart, men det som är klart är att ett pilotprojekt kommer inledas i skolor i Helsingfors under våren.

Gratis mensskydd kommer delas ut i några skolor i Helsingfors i år, men vilka sorters skydd som kommer att delas ut är ännu oklart. Problemet är att vissa produkter är dyrare än andra. Social- och hälsovårdssektorn och utbildningssektorn kommer tillsammans avgöra vilka skydd som är mest ändamålsenliga. Staden beslöt i december ifjol att fullmäktigeledamot Amanda Pasanens motion om gratis mensskydd skulle tillämpas genom ett pilotförsök. Enligt Pasanen vore det trevligt om alla skulle få en egen menskopp under till exempel sexualkunskapslektionerna.

”Det skulle vara trevligt om alla fick en menskopp”

Om projektet tas i bruk på en nationell nivå lämnas dessutom en till fråga obesvarad, vem betalar för mensskydden? Pasanen hoppas att de kommer att ingå i de sociala stöden, men troligtvis blir det ett ärende som välfärdsområdena kommer att behandla.

– Det handlar om att staten måste erbjuda tillräckligt med pengar till välfärdsområdena och sedan måste de inom välfärdsområdena prioritera vad de sätter pengarna på, säger Pasanen.

En fundering är också om mensskydden ska delas ut under lektionerna eller hos skolhälsovården, eller om de helt enkelt ska finnas i en skål på toaletten. Är det överhuvudtaget skolornas ansvar?

Tanken delar åsikten bland fullmäktigeledamöterna. Till exempel fullmäktigeledamot Jussi Halla-aho (Sannf) anser att skydden enbart borde delas ut i form av socialt stöd till dem som är i behov av dem.

En stor del av befolkningen tampas med mens varje månad. Många drabbas av värk och humörsvängningar, men menstruation är också en ekonomisk fråga, och det finns menstruerare i landet som inte har råd med de skydd de behöver. Pasanen anser att motionen kan vara viktig för mindre bemedlade människor.

Senaste nytt