Det är inte billigt att bo i Helsingfors – speciellt som studerande

Jag började studera vid Helsingfors universitet 2021 och hade då redan bott flera år på olika ställen i Helsingfors. Som heltidsarbetande var det inga problem med fasta och rörliga kostnaderna och det blev även en del över från varje månad. När studierna började och jag inte mera hann jobba för en bekväm lön, började de månatliga kostnaderna att kännas av lite mera.

Har du känt dig stressad över att kontot ser för tomt ut, det ännu är två veckor tills stöden kommer och lönedagen redan gick? Du är inte ensam om det, jag har också känt så. Att leva som studerande i Helsingfors är dyrast i hela landet, speciellt om man vill bo någonstans nära centrum. Coronaviruset och kriget i Ukraina har orsakat en ökad inflation och höjda priser för produkter och tjänster. Enligt flera ekonomer kommer priserna att fortsätta stiga och en familjs årliga kostnader kan stiga med även 2 500 euro.

Det är en vanlig stereotyp att alla studerande är fattiga och lever hela månaden på nudlar och gröt. Men det är inte alla studerande som lever fattigt hela sin studietid och det finns många olika sätt att hjälpa sig själv att klara sig ekonomiskt.

Som ensamboende i Helsingfors betalar man i medeltal 772 euro i hyra varje månad. Med försäkringar, bussbiljetter, mat och annat så är man lätt över 1 000 euro i månatliga kostnader. Från FPA får man bara 670 euro i månaden så om man inte tar studielån kommer man att gå på minus en hel del. Fastän hyrorna har sjunkit del de senaste åren så tycker jag att det är dyrt för en studerande som litar sin ekonomi bara på stöd att bo i Helsingfors.

Fast man skulle ha tid att jobba så begränsar FPA:s inkomstgränser för stöden också en hel del mängden man får förtjäna. Jag har nog utnyttjat studielånet för att kunna leva skönt under skolåret men jag förstår varför det finns de som inte vill göra det. Vid det skede jag lyfte lånet så kändes pengarna gratis och som att jag inte hade något att vara oroad för ekonomiskt. Man måste ändå komma ihåg att det är helt riktiga pengar som man måste betala tillbaka i något skede efter studierna.

Ett av bästa sätten att spara pengar är att bo med en rumskompis. För mig personligen passade det tyvärr inte att bo med någon rumskompis så bra. Efter att jag bodde med min sambo bestämde jag mig för att flytta till en egen lägenhet och har hamnat anpassa min budget till att bo ensam i en etta. Ettan är även nära centrum så det blir nog lite mera dagar med nudlar än om jag skulle bo lite norrut. Mina val och preferenser för boende är såna som passar mig bäst men jag vet absolut att det inte är den mest ekonomiska sättet.

Fastän det inte är så enkelt att staten bara lyfter stöden, så skulle det hjälpa massor för studerande som inte hinner jobba vid sidan av studierna. Att få det stöd de behöver för att hålla studierna i rätt takt gynnar ju alla, då de snabbare blir färdiga med studierna. I arbetslivet är de aktiva skattebetalare och på det sättet hjälper till med att bidra till studiestöden. Tills dess är det bara att göra medvetna ekonomiska val varje dag så klarar man sig nog.

Senaste nytt

Tidningen 3/23

Kiasma har två nya queer-temade utställningar Hur cykelvänligt är Helsingfors? Kan man fira vappen utan alkohol? Vägarbeten i Helsingfors – störande eller nödvändiga? Havis Amanda tar en semester Studentteaterns nya produktion Energi – men till vilket pris? Måsar skapar kaos vid torgen ”Tatueringar är mitt sätt att uttrycka mig själv” Rädda maten!