Oljeläcka på 2000 liter i Saimen

2000 liter olja har läckt ut i Saimen meddelade lutfabriken Kemira Oyj i på måndag. Räddningscentralen bekämpar läckan men isen är ställvis så tjock att den försvårar arbetet.

Räddningscentralen i Norra karelen bekämpar oljeläckan i Saimen Bild:bildbank

En stor mängd olja har läckt ut i Saimen, meddelar lutfabriken Kemira Oyj i ett pressmeddelande på måndagseftermiddagen. Enligt Kemira är orsaken ett fel i en transformator. Den felaktiga transformatorn upptäcktes redan på söndagskvällen och togs ur bruk direkt. Oljeläckan upptäcktes då orsaken till transformatorfelet utreddes. Högst antagligen är felet i tranformatorenhetens värmeväxlare.

Enligt företaget är mängden läckt olja kring 2000 liter. Norra Karelens räddningscentral utreder räckvidden på läckan, men enligt Esa Viiru, jourhavande chef på räddningcentralen i Norra Karelen försvårar den ställvis tjocka isen arbetet. I utredningarbetet används undervatten-drönare och dykare som hjälp. Kemiras Vd Janne Tynninen kommenterar till Yle att det alltid är en dålig sak då olja läcker ut i Saimen. Esa Viiru från räddningscentralen säger ändå att situationen är under kontroll.