Samlingspartiet, Sannfinländarna, SFP och Kristdemokraterna regeringsförhandlar

I eftermiddag presenterades partierna som ska bilda Finlands nya regering. Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo förhandlar i avsikt om att bilda en högerregering med majoritet. Tillsammans har de fyra partierna hela 108 mandat i riksdagen.

Trots att partierna har liknande avsikter i många frågor, såsom offentliga finanser, förväntas förhandlingarna vara svåra enligt det mer liberalt lagda SFP. Partiernas ståndpunkter i frågor som invandring, EU-politik, internationellt samarbete, minoriteter och klimat-politik varierar.

Orpo är medveten om meningsskiljaktigheterna. Han tror inte att det är något som kommer hindra ett samarbete.
– Ingenting behöver vara oöverkomligt, säger Orpo till HBL.

Förhandlingarna drar igång nästa vecka. Om partierna inte kan komma överens om ett gemensamt program måste Orpo bjuda in till en ny sammansättning.

Smocka har hört med Morris Liemola som länge varit aktiv i Svensk Ungdom om vad ett samarbete med mer konservativa partier innebär för SFP.

– Svensk Ungdom vill inte samarbeta med Sannfinländarna. Vi ser gärna att SFP inte prutar med sina egna värderingar för att få en plats med i regeringen, utan vi hoppas att de håller fast i sina principer, säger Liemola.

Senaste nytt