Det är 75 år sedan Lapplandskriget och veteranerna fick idag en hyllning i form av Finlandiahymnen. På grund av det rådande undantagsläget gjordes uppträdandet på distans. Körsång genomfört av 1075 sångare är en mäktig syn, till och med virtuellt. Alla sångare bidrog med sin stämma och allt knöts ihop av Karelia körens ledare director cantus Arto Joutsimäki.
Efter att kören publicerat sitt första virtuella uppträdande ”Pidä huolta” fick de en beställning av statsrådet om att framföra Finlandiahymnen. Mari Konola, Katriina Mathlin och Tuomas Lehtinen är tre av de 1075 som är en del av uppträdandet.
– Jag fick hum om virtuella kören via facebookgruppen Virtuaalikuoro. Gruppen har nästan 7000 medlemmar så det var inte brist på intresserade till Finlandiahymnen. Alla rymdes inte ens med, säger Konola.
Alla deltagare bandade in sitt bidrag för respektive stämmor och skickade sen in det via en länk.
– Det var roligt att sjunga ensam och det fanns en helt annan frihet, men jag var mycket mer kritisk då jag såg mig själv sjunga på video, säger Konola.
Stödet som finns då man sjunger i kör finns inte då man spelar in ensam hemifrån. Enligt Konola lägger man också märke till alla små fel och miner man gör då man granskar sitt uppträdande så noggrant.
– Normalt under körsång övar man i grupp direkt i början. Under detta projekt visste man inte om någon annans bidrag än sitt eget före man såg slutresultatet. På detta sätt fick man ta del av uppträdandet för första gången under den egentliga konserten, säger Mathlin.
Mathlin leder själv Karlebys ungdomskör och erbjöd först projektet till dem. Hon kunde dock inte låta bli att medverka själv då hennes båda farföräldrar är krigsveteraner.
– En virtuell kör i den här storleken är enastående. Att spela in Finlandia är för många också frågan om respekt och tacksamhet för krigsveteranerna och för ett självständigt Finland, säger Mathlin.
För Konola, Mathlin och Lehtinen har virtuella körverksamheten hämtat något nytt och positivt till deras vardag.
– Finland är ett körland. Det finns många som sjunger i kör som hobby och detta gav oss en möjlighet att höra till ett större sammanhang nu under coronaviruset, säger Lehtinen.
Finlandiahymnen har fått mycket uppmärksamhet på olika medier och facebookgruppen är oerhört aktiv.
– En virtuell kör har inga gemensamma övningar men vår grupp på Facebook har gett oss glädje och gemenskap. Vi har en aktiv diskussion där hela tiden, säger Lehtinen.
Krigsveteranerna och Finlandiahymnen är en viktig del av finländsk historia och det här historiska projektet har fört samman människor från olika bakgrunder. Något som de alla har gemensamt är kärleken till körsången och en stolthet för att få vara del av den virtuella körens uppträdande.