Det är måndag förmiddag i Helsingfors och en salig blandning frivilligarbetare har samlats i den svenskspråkiga Andreaskyrkans undervåning. Men det är inte bara svenska som hörs utan också finska, engelska och arabiska. Det beror på att volontärerna är en diversifierad grupp som har kommit samman för ett gemensamt mål – att dela ut mat i brödkön.
De flesta i skaran ser ut att vara medelålders och pensionärer. Men där finns även två studerande som sänker medelåldern i lokalen. Jonatan Gauffin och Mikaela Fougstedt har hittat en lucka i sin kalender och hjälper gärna till med utdelningen. De är båda aktiva i studentföreningen Helsingfors svenska studentmission. Föreningen har inlett ett samarbete med Andreaskyrkan, som gladeligen tar emot ung, ivrig arbetskraft.
– Vi blev introducerade till matutdelningen AndreasHelps av församlingsledaren som bjöd in oss när han besökte en av våra samlingar. Under coronaåret har vi sökt någonting som man kan vara verksam med och som involverar människokontakt utan att bryta mot restriktionerna, säger Gauffin.
Fattigdomens skepnad i Finland
I internationella mätningar är Finland ett välbärgat land, men fattigdom finns också här. Den gestaltar sig i pensionärer, sjukpensionärer, överskuldsatta, fattiga studeranden, arbetslösa och människor med väldigt låga löner.
Matköerna gjorde frilansjournalisten Sonja Hellman nyfiken. Hon ville utforska ämnet närmare och har skrivit boken ”Bästföre-datum. Ett tidsdokument”, som handlar om fattigdomen i Finland. Finland är en välfärdsstat men bidragen räcker inte alltid till.
– Hyror gör att människor inte har råd med så mycket. FPA ger bostadsbidrag med en maxgräns på 513 euro. Om hyran är högre än det får man betala resten själv, säger Hellman.
– Man får utkomststöd, men en stor del av det går då också till hyran. Sen behöver man betala löpande utgifter så som elräkningar och kollektivtrafikbiljetter. Det blir alltså inte så mycket över efter det, säger Hellman.
Här kommer matutdelningen in i bilden. Gratis mat lyfter bort en del av den ekonomiska bördan. Det är inte heller frågan om dålig mat. De finska brödköerna får ofta matsvinn från butikerna.
Även om studerande ofta hör till samhällets fattigare skikt som kan vara i behov av extra understöd är det inte många studeranden i matkön. Men det stoppar inte studentmissionen. För dem handlar det inte om vem som står i kön.
– Oberoende av målgrupp kan man hjälpa andra människor. Det ger mig perspektiv att hjälpa folk som inte har mat för dagen. Det handlar inte om vem man gör det för men att man gör det. Alla är ändå lika värda, säger Fougstedt.
Till matutdelningen AndreasHelps dyker det upp hundratals gäster vid varje utdelningstillfälle. Utdelningen ordnades till en början varje torsdag men har nyligen expanderat också till måndagar.
Matutdelningens plats i systemet
Matutdelning och frivilligarbete fyller en viktig funktion i samhället. Hellman berättar att flera av brödköerna uppstod under den ekonomiska krisen på 90-talet och det var inte tänkt att det skulle bli en permanent företeelse. Syftet var att hjälpa de som tvingades dyka i soptunnor för att hitta mat.
– Men brödköerna försvann aldrig och ses idag ofta som ett komplement till övriga stöd. Det är lättare för socialvårdarna och billigare för staden att låta välgörenhetsorganisationer och frivilliga underlätta de fattigas behov, säger Hellman.
Enligt Hellman är tyvärr inte alla medvetna om brödköernas gratis mat. Istället lånar vissa pengar av bekanta och liknande. Det beror helt enkelt på att man inte vet att det finns mat att få.
– Det finns de som svälter eftersom de inte får tillräckligt med mat. Brödköerna är viktiga, säger Hellman.
Kaffeutdelning och glädjespridning
AndreasHelps är inte den enda utdelningen som gänget från studentmissionen sysslar med. De har nyligen börjat med regelbunden kaffeutdelning på onsdagsförmiddagar i en park i Arabiastranden. Den här veckan skiner solen och flera människor stannar vid studenternas bord för att få en chokladbit och en kopp kaffe. Men det är inte bara gratiskaffet som lockar utan också möjligheten att få stanna och prata med någon efter ett långt coronaår.
Förutom Gauffin och Fougstedt är även ordförande Nico Villanen på plats.
– Syftet med kaffeutdelningen är att sprida glädje i människors vardag och samtala med dem som vill. Små diskussioner kan ha stor betydelse, säger Villanen.
Gauffin tillägger att de inte är där för att tränga på någon något utan för att lyssna. Under dagen har de fått höra många människors berättelser. Det får honom att tänka på dagens bibelvers från bibelappen. Han drar hastigt fram sin telefon och läser upp versen som handlar om att inte söka konflikt utan att osjälviskt tänka på andras behov.
Gruppen ser en koppling mellan AndreasHelps och kaffebordet. Det handlar om att få göra någonting för andra.
Det finns även planer på att expandera och börja bjuda på bullar. Enligt uträkningarna borde bullar resultera i dubbel glädje. Det enda som saknas är en frysbox.