Tidningarna fylls av hbtiq-kärlekshistorier och bröllopsplaner. Många gläds åt att kärleken än en gång har vunnit, bland dem Anna Markkula och Valentin Lindén, 23. De är båda singlar, men kan nu tänka på framtiden utan hinder.
– Det har länge varit en dröm att få igenom äktenskapslagen. Nu när det verkligen händer känns det som en otrolig bedrift, samtidigt som känns som om det borde ha hänt för länge sen, säger Markkula.
Markkula tror att mångas inställning till framtiden kommer bli positivare.
– Det kommer säkert bli mer romantiskt att prata om framtiden homopar emellan, för visst låter det mer romantiskt med äktenskap än registrerat partnerskap!
Juridiskt sett är det inte så stor skillnad mellan registrerat partnerskap och äktenskap, men benämningen väger mycket.
– När man har pratat om registrerat partnerskap har det alltid känts som om man är andra klassens medborgare, säger Lindén.
”Vi har varit andra klassens medborgare.”
Men äntligen kan alla befinna sig på samma nivå när man pratar om äktenskap.
När dejtandet kan leda till att man står framför prästen en vacker dag kanske man börjar dejta lite mer målmedvetet med äktenskap i bakhuvudet. Markkula känner att hon kanske inte riktigt är där ännu.
– Hittills har mitt dejtande varit ganska oseriöst, och jag är inte så gammal att jag ens kan se mig själv gifta mig inom den närmaste framtiden.
Lindén har alltid haft äktenskap i bakhuvudet, även om det inte alltid har sett ljust ut för homoäktenskap. Han menar att möjligheterna öppnas också för homosexuella och de har nu chans att fullfölja sina planer om äktenskap.
När det kommer till dejtande tycker han att möjligheterna påverkar i en positiv riktning. Att hbtiq-personer nu har samma rättigheter gällande äktenskap som heterosexuella gör att folk vågar vara sig själv mer än förut. Det blir lättare att prata om äktenskap och vad det innebär.
– Det blir förhoppningsvis mera öppna diskussioner och man kan prata om vad äktenskap betyder för var och en.
För heterosexuella är det vanligt att man blir utfrågad om giftermål på släktkalasen. ”Börjar det inte vara dags nu, i din ålder och allt” är säkert något många har fått höra. För hbtiq-personer har ju det här inte varit aktuellt, men kommer det att ändras nu när det är på tapeten igen?
– Mina släktingar slutade fråga ut mig när jag kom ur skåpet, säger Markkula. Men det berodde nog på att homosexualitet var en ny sak för många av mina släktingar. Kanske det förändras nu när man kan börja prata om äktenskap igen, men förhoppningsvis inte, säger hon och skrattar.
För Lindén har den situationen inte uppstått ännu. Han förklarar att alla i hans släkt inte är medvetna om hans sexuella läggning ännu, men han tror att när äktenskap kommer på tal kommer alla att vara stöttande och acceptera att han också har rätten att gifta sig.
Han påpekar också att han inte tycker att man ska göra en stor scen av det hela.
– Jag tycker det är viktigt att man inte gör problem av någonting, man behöver inte göra en stor grej av att man är hbtiq, man är precis som alla andra. Det borde vara en självklarhet, säger Lindén.